Mortalitatea maternă rămâne o problemă. Guvernul va avea grijă de femeile sărace şi migrante

Embed:

Femeile sărace sau migrante, de vârstă reproductivă, vor fi monitorizate de către medici şi asistenţi sociali. Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern, elaborat de Ministerul Sănătăţii. Astfel, autorităţile îşi propun să reducă rata mortalităţii materne.

"Aceste paciente vin după 20 de săptămâni sau chiar în apropiere de naștere. Nu se face examinările profilactice, nu se depistează anemia, care la fel ar putea fi compensată cu tratament respectiv medical, fără mari eforturi. Lucrând în condiții nocive, cu contactul cu vopseala, cu alți factori nocivi, aceste paciente ca regulă vin târziu cu probleme care deseori sunt ireversibile", a declarat obstetricianul ginecolog, Aurelia Grosu.

Responsabilii din domeniul sănătăţii au luat această decizie după ce au constatat că tot mai multe femei din familii vulnerabile mor în timpul sarcinii sau după naştere din cauza complicaţiilor provocate de bolile netratate.

Potrivit specialiştilor, acestea au ascuns sarcina, nu au solicitat ajutor medical, au migrat, au revenit în ţară în ultimele zile de sarcină, nu au avut un loc de muncă, au fumat sau au consumat alcool.

Anul trecut, rata mortalităţii materne a fost de 31,1 la 100 de mii nou-născuţi, dublu faţă de anul 2011.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu