Moratoriul asupra programului de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin investiții, prelungit

Embed:

Guvernul a prelungit cu două luni moratoriul asupra programului de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin investiții. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, spune că din iulie, de la instituirea moratoriului, şi până în prezent, nimeni nu s-a ocupat de acest proiect pentru a veni cu o soluţie.

"Având în vedere că până în prezent nu a fost iniţiată o evaluare a programului de dobândire a cetățeniei prin investiții pentru a putea lua decizia finală în privința acestuia se propune prelungirea moratoriului privind acordarea cetățeniei prin investiții pentru o perioadă de două luni începând cu 20 decembrie 2019", a menţionat Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii.

"Într-adevăr, așteptăm evaluarea şi raportul din partea comisiei ca să înțelegem mai bine starea de lucruri pe acest proiect amplu discutat în societate şi în mediul experţilor, care se pricep foarte bine. De aceea, rog colegii să aprobăm instituirea moratoriului încă două luni", a declarat premierul Ion Chicu.

La sfârşitul lunii iulie, Parlamentul a instituit un moratoriu de patru luni pentru acest program. Ministrul Vadim Brînzan spunea atunci că are mai multe neclarităţi, iar moratoriul e necesar pentru modificarea cadrului legislativ. Programul prevede că străinii pot obţine cetăţenia moldovenească, dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro la Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

Ministerul Economei şi Infrastructurii încă nu ne-a oferit informaţia oficială legată de numărul beneficiarilor acestui program şi de sumele investite.

Se ştie că în martie 2019 a fost acordată prima cetățenie pentru investiție, iar în vară doar două persoane beneficiaseră de acest program, una din India și alta din Australia.

loading...

Lasă un comentariu