Moon Jae-In: Seulul nu urmărește reunificarea celor două Corei, ci rezolvarea crizei nucleare din peninsulă

Embed:

Seulul nu urmărește reunificarea celor două Corei, ci rezolvarea crizei nucleare din peninsulă.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a făcut această declarație în urma primelor negocieri la nivel înalt cu Phenianul din ultimii doi ani.

Cele două părți au convenit detensionarea atmosferei în peninsulă și participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă de luna viitoare din Coreea de Sud.

"Denuclearizarea Peninsulei Coreene reprezintă o parte din procesul de pace și scopul nostru principal. Este foarte important că acest lucru a fost stipulat într-o declarație comună semnată atât de Sud, cât și de Nord", a spus președintele Coreei de Sud, Moon Jae-In.

Moon Jae-in a menționat că este pregătit să se întâlnească în orice moment cu omologul său nord-coreean, Kim Jong Un, și a ținut să îi mulțumească președintelui american, Donald Trump, pentru intermedierea discuțiilor.

Negocierile dintre Coreea de Nord şi cea de Sud au fost organizate, ca de cele mai multe ori, în localitatea Pamunjong, care le separă.

Este o zonă demilitarizată în care, în 1953, cele două Coreei au semnat un armistiţiu. Satul are o lăţime de patru kilometri, o lungime de 238 şi aparţine ambelor ţări. Pamunjong este considerat unul dintre cele mai tensionate locuri de pe planetă.

Înainte de a vizita localitatea, toţi cei care vin din Coreea de Sud semnează un document, care confirmă că au fost avertizaţi că se îndreaptă spre o zonă periculoasă unde există risc ridicat de a fi răniţi sau chiar omorâţi.

Turiştii susţin că impresiile despre această localitate sunt diferite în funcţie de ţara din care intri acolo.

În timp ce Seulul avertizează despre pericole, Phenianul cataloghează vizitarea Pamunjongului drept o sărbătoare.

În acest sat a fost ridicată o clădire în care au loc negocierile dintre cele două părţi. Este singurul loc în care reprezentanţii celor două state, dar şi militarii americani, care patrulează alături de sud-coreeni, se privesc zilnic în ochi.

Instituţia este împărţită în două, printr-o linie, care semnifică hotarul dintre Coreea de Nord şi cea de Sud.

Pe parcursul anilor, acolo au fost ucişi sute de nord-coreeni care au încercat să evadeze în sud. Portalul turistic TripAdvisor scrie că localitatea merită vizitată măcar o dată în viaţă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu