Monumentul nepăsării. Unica şcoală de hipism din ţară, într-o stare deplorabilă (FOTOREPORT)

Embed:

Monument de arhitectură în ruine. Vorbim de unica şcoală de hipism din ţară care de câteva decenii este într-o stare deplorabilă. Acoperişul grajdurilor stă să cadă, iar prin crăpăturile pereţilor şuieră vântul.

Administraţia instituţiei este îngrijorată că dacă nu se vor găsi bani pentru renovarea edificiului, într-o bună zi tavanul va cădea peste animale.

Astfel arată cele două construcţii în care sunt adăpostiţi aproape 100 de cai. Cel mai grav este acolo unde acoperişul este din oale de lut.

"Aici acoperişul are nevoie de reparaţie capitală, în conformitate cu toate normele. Mai departe, reparaţia acestora ne va permite să putem conserva starea exterioară a acestor grajduri la starea lor din prezent", a menţionat directorul şcolii de hipism, Alexandru Timciuc.

De reparaţie capitală are nevoie şi blocul administrativ pe care stă lacătul deja de 40 de ani, însă autorităţile se pare că l-au dat uitării.

Responsabilii din cadrul Agenției pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, dar şi cei de la ministerul Culturii cunosc situaţia.

"Pentru a lua măsuri de conservare preventivă e nevoie de cel puţin două milioane de lei. Mai apoi, la următoarea etapă, e nevoie de o voinţă la nivel central, să fie alocate fonduri suplimentare, cel puţin 40 de milioane de lei pentru a fi reconstruit integral aceste blocuri", a afirmat directorul AIRM, Ion Ştefăniţă.

"La momentul actual, în bugetul pentru 2020 nu sunt prevăzute mijloace pentru şcoala de hipism, ceea ce nu presupune că în cadrul procesului de modificare şi ajustare a legii pentru bugetul anului 2020 nu vor fi prevăzute anumite cheltuieli, cel puţin, pentru expertiza tehnică şi proiectare a respectivului edificiu", a comunicat secretarul de stat, Ministerul Culturii, Andrei Chistol.

În prezent, grajdurile sunt întreţinute, în mare pare, de îngrijitorii privaţi ai cailor.

loading...

Lasă un comentariu