Monumentul de arhitectură Casa Herţa a ajuns o ruină după restaurarea din 2006. "S-au folosit materiale inadecvate"

Embed:

După ce statul a cheltuit milioane de lei pentru restaurarea unei bijuterii a arhitecturii naţionale, casa fostului primar al Capitalei Vladimir Herţa, monumentul a ajuns într-o stare jalnică. Asta pentru că antreprenorul care s-a angajat să reconstruiască imobilul a folosit materiale inadecvate, spun specialiştii.

Ministerul Culturii a alocat, în 2006, peste 11 milioane de lei pentru restaurarea Casei Herţa. Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor spune însă că, în loc să fie reconstruit, imobilul a fost distrus.

"Prin utilizarea materialelor inadecvate pentru un monument de arhitectură, am constatat că tencuiala după 3 luni de zile a început să cadă. Intervenţiile pe interior şi instalarea sistemului de securitate a denaturat decorul", a spus directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă.

Responsabilii de la Ministerul Culturii spun că de vină este fosta conducere a instituţiei.

"S-a lucrat incorect, dar o parte din vină o poartă şi conducerea Ministerului de atunci. Astăzi nu mai putem să întoarcem roata istoriei înapoi", a menţionat viceministrul Culturii Gheorghe Postică.

Fostul ministru al Culturii Artur Cozma nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia. Totodată, directorul Muzeului Naţional de Artă, în a cărui gestiune se află Casa Herţa, spune că pentru restaurarea completă a monumentului este nevoie de peste 30.000.000 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu