Monumentul celor trei martiri, distrus de comunişti, va reapărea în Scuarul Catedralei din Capitală

Embed:

Sculptura celor trei martiri basarabeni Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea va reapărea, la mijlocul verii, în Scuarul Catedralei din Capitală. Lucrarea va fi o copie fidelă a monumentului ridicat în 1923 şi distrus, ulterior, de comunişti.

La iniţiativa Ministerului Culturii, Guvernul a aprobat o hotărâre privind edificarea operei arhitecturale. 

Monumentul a fost inaugurat în 29 septembrie 1923, la iniţiativa lui Pantelimon Halippa. Sculptura din piatră a fost distrusă definitiv în anul 1967, după ce în 1940, busturile din bronz au fost evacuate în România.

Ideea de a reconstrui opera aparţine membrilor Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Moldova. Proiectul a demarat acum patru ani, timp în care au fost colectate informaţii din arhive.

"Am găsit foarte greu dimensiunile monumentului, dar mai ales dimensiunile plăcilor din bronz şi a vulturului. A fost identificată această fotografie, nişte rude ale lui Alexei Mateevici care s-au fotografiat în 1928 şi după cum vedeţi pe lateral se observă foarte bine componenţa estetică a monumentului. Este unica fotografie care ne descoperă că în lateral tot au existat figurile respective", a spus fostul preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, Iurie Rusanovschi. 

Monumentul semnat de regretatul scuptor Eugen Bâzgu se află acum la Cosăuţi, iar procesul de lucru asupra lui este în plină desfăşurare. Opera a fost restabilită în proporţie de 70 la sută.

Monumentul va avea o înălţime de doi metri şi jumătate şi o greutate de 20 de tone. Acesta va fi ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe faţada construcţiei vor fi amplasate basoreliefurile celor trei militanţi, lucrate în bronz, iar pe piedestalul din faţă urmează să fie amplasat un vultur, tot din bronz.

Locuitorii Capitalei abia aşteaptă să admire noul monument.

Pentru reconstrucţia monumentului celor trei martiri au fost cheltuite peste 10.000 de euro, bani adunaţi din donaţii.

Alexei Mateevici a fost scriitor, autor al imnului Republicii Moldova. Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului "Cuvântul Moldovenesc", iar Andrei Hodorogea – inginer. Ei au fost unii dintre cei mai prolifici militanţi ai Unirii Basarbiei cu România. Toţi trei au murit în august 1917.

Alexei Mateevici s-a stins, răpus de o boală, iar Hodorogea şi Murafa au fost asasinaţi de un grup de bolşevici.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu