Monument demolat fără ştirea autorităţilor AFLĂ întreaga poveste

Embed:

Încă un monumet de arhitectură a fost demolat în Capitală fără acordul ministerului Culturii, al şaselea la număr în acest an. O clădire care face parte din campusul şcolii de vinificaţie, prima instituţie de învăţământ din Basarabia, a fost făcută una cu pământul.

Şcoala de Vinificaţie şi Viticultură, situată pe strada Sarmizegetusa 48 fracţie 12, din sectorul Botanica al Capitalei, a aparţinut statului, după care a ajuns în patrimoniul municipal, iar în final a fost privatizată şi vândută unei companii din Capitală, care pe data de 3 noiembrie a început să o demoleze.

Proprietarii acestei clădiri spun că imobilul nu este un monument de arhitectură, iar deşi Primăria a interzis distrugerea acesteia, instanţa de judecată a obligat autorităţile municipale să semneze actul de demolare.

"Cu toată siguranţa trebuie să vă spun că nu este un monument de arhitectură, nu este parte componentă a registrului, deoarece edificiul este separat de cel al colegiului, care şi este un monument. Este Sarmizegetusa 48-12, care nu este inclus în registru", a explicat reprezentatul companiei de construcţie Iurie Bărăgan.

Reprezentanţii Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor susţin, însă, că imobilul este inclus în registrul monumetelor de importanţă naţională.

"Era imposibil de demolat acest edificiu, deoarece are statut protejat. Este regretabil că pe 3 noiembrie a fost demolat totuşi acest monument. Procuratura municipiului Chişinău şi instanţa de judecată au fost de partea celui care au demolat şi au tratat legea altfel decât trebuia", a declarat Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Şcoala de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău a fost fondată în iunie 1842, în suburbia Botanica al mun. Chişinău, ca apoi în 1890 să fie reorganizată în Şcoala de vinificaţie de categorie medie, fiind cea mai veche instituţie de învăţământ din regiune. Pentru acest centru ştiinţific de cercetare au fost construite mai multe clădiri, care s-au păstrat până în prezent.

Pe aceeaşi temă