Monument dat uitării: Conacul boierului Ohanowicz din Drochia riscă să fie demolat

Embed:

Ar putea fi un punct de atracţie turistică, dar riscă să fie demolat. Este vorba despre conacul boierului Ohanowicz, situat la patru kilometri de satul Mândâc, raionul Drochia. Administraţia locală spune că i-a cerut Ministerului Culturii să restaureze monumentul arhitectural. Autorităţile invocă, însă, lipsa de bani.

Conacul a fost construit în 1893 conform arhitecturii poloneze. Amplasat în două etaje, acesta are un beci cu trei camere, o mansardă şi cinci intrări în conac. Se spune că boierul era foarte precaut şi nu ieşea niciodată pe uşa pe care intra.

Localnicii îşi amintesc cu nostalgie de timpurile când conacul era vizitat de turişti. În 1997, Guvernul a declarat conacul ca filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie, cu intenţia de a-l renova.

"Lucrări de reconstrucţie nu au fost făcute în perioada de zece ani. Nu sunt bani. Proiectul a fost elaborat în 2001 şi costa 2 milioane de lei, astăzi, cu inflaţia cred că reconstrucţia va costa de 10 ori mai mult", a explicat Tudor Grâu, şef filiala Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie.

Conacul este situat în mijlocul unui parc, ce se întinde pe o suprafaţă de 16 hectare. Este înconjurat de o colecţie de specii de plante rare şi are o alee cu arbori cu o vechime de aproximativ 100 de ani. Aici, turiştii puteau admira o moară de apă şi mai multe podeţe din lemn. În preajma conacului se află şi cavoul familial al boierului Ohanowicz, originar din Polonia.

Pe aceeaşi temă