MONUMENT CONTROVERSAT ÎN RUSIA. În Novosibirsk a fost inaugurat bustul lui Iosif Stalin

Embed:

După 20 de ani de controverse, statuia celui mai sângeros dictator, Iosif Stalin, a fost inaugurat în Novosibirsk, Rusia.

Bustul a fost dezvelit de primarul oraşului, Anatolii Lokoti, în uralele a zeci de cetăţeni. Simpatizanţii lui Stalin au început să promoveze ideea amplasării monumentului în urmă cu doi ani. În ciuda protestelor, acesta a fost ridicat pe teritoriul organizaţiei locale a Partidului Comunist din Federaţia Rusă.

După ce membrii comuniştii din Novosibirsk şi-au atins obiectivul, primarul a ţinut un discurs în care a elogiat regim lui Stalin, justificând astfel numeroasele victime din acea perioadă.

Deşi se află pe un teritoriu privat, susţinătorii dictatorului se tem că în orice moment ar putea fi vandalizat.

"Discuţiile despre acest subiect ating limitele isteriei, iar acest fapt nu e de bine. În oraş nu există un loc potrivit pentru instalarea acestui bust. Este o ofensă", a spus Konstantin Golodiaev, istoric rus.

"După părerea mea, pe conştiinţa lui Stalin sunt milioane de victime. El a fost nu doar un generalisim şi un învingător, dar a stat la baza acelui regim care a ucis prematur milioane de oameni sau a lăsat sechele pentru alţii", a spus Timur Hanov, activist civic din Rusia.

Iosif Stalin a devenit secretar general al Partidului Comunist imediat după moartea lui Vladimir Lenin şi a rămas la putere până când a murit, în 1953. A rămas în istorie ca unul dintre liderii coaliţiei învingătoare în cel de-Al Doilea Război Mondial, dar şi cel care a dispus arestarea a zeci de milioane de oameni.

Lui i se atribuie şi milioanele de victime ale Gulagului. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a ordonat începerea primului val de deportări în Basarabia şi Bucovina de Nord. A urmat al doilea val, cel mai mare, din iulie 1949. Potrivit datelor oficiale, în urma operaţiunii "IUG", peste 35 de mii de moldoveni au fost duşi atunci în Siberia şi nordul Kazahstanului.

Alţi 20 de mii de moldoveni au fost duşi în infern în primăvara anului 1951.

În prezent, în Republica Moldova locuiesc peste opt mii de deportați.

Recent, Guvernul a majorat alocațiile pentru aceștia până la 500 de lei, iar preţul foilor de odihnă la sanatorii au fost reduse cu 50 la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu