Monica Babuc: Fiecare cadru didactic are dreptul la o formare continuă

Astăzi, în cadrul ședinței PDM, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a evidențiat principalele probleme cu care se confruntă atât elevii, cât și cadrele didactice. În acest sens, Ministrul Educației a venit cu un șir de idei, concepții care urmează a eficientiza sectorul educației din Republica Moldova.

O problemă cu care se confruntă cadrele didactice, ar fi problema formării cadrelor didactice, în acest sens, Monica Babuc a spus că sunt nevoie de 17 milioane de lei în bugetul statului pentru a acoperi costurile de formare a profesorilor.

"Fiecare cadru didactic are dreptul la o formare continuă, asta este în intrereul lui, dar și în interesul statului, de a avea cadre didacrtice, pedagoci bine pregătiți, la curent cu tot ceea ce se întâmplă nou. În 2010 statul își asuma plata prin transferuri de la bugetul de stat către instituțiile de formare continuă, dar procesul a fost schimbat, și chiar dacă există această prevedere legală, din lipsa unor mijloace financiare , profesorii și plătesc taxele pentru formare din buzunarele proprii.
Avem nevoie de 17 milioane de lei pentru anul viitor pentru a le intduce în bugetul de stat, astfel încât să acoperim costurile pentru formarea profesoroilor. De asemenea, este important ceea ce credem noi necesar de făcut. Cele 15 instituții trebuie să satisfacă nivelul de predare a profesorilor dar și rezultatul pe care le au."

Un alt subiect la care se referit Monica Babuc este referitor la debirocratizarea muncii profesorilor. În acest sens, Ministrul Educației este de părere că numărul de rapoarte pe care trebuie să le îndeplinească profesorii este prea mare.

"Primele probleme ale profesorilor țin că aceștia se cioncesc de rapoarte pe care trebuie să le arate instuțiilor, rapoarte care le ia din timp. Prin urmare, 23 de instituții cer cadrelor didactice solicitări de rapoarte. Numărul de rapoarte se ridică la circa 190, un număr enorm care este pus pe numărul diriginților, cadrelor didactice. Soluțiile promovate de Ministerul Educației sunt reevaluarea acestor instituții. Vrem să reducem cu 30 la sută numărul de rapoarte."

De asemenea, Monica Babuc s-a referit și la orele pe care le petrec pedagocii în școală, care de multe ori, de fapt, sunt mai multe decât se preconizează.

"Am avut mai mute sesizări, legată de norma de activitate a acestora, fiind vorba despre 35 de ore pe care trebuie să le presteze săptămânal profesorii, normal fiind de 18 ore, rămânând în afara acestor ore încă 17 ore. Există cazuri când menagerii școlari obligă profesorii să rămână timp de 7 ore în școală, în loc să aibă alte activități în altă parte decât în școală. Vom veni cu o hotărâre de Guvern care va aveni în ajutorul cadrelor didactice și a eficientiza munca lor."

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu