Monica Babuc: Autorităţile vor atrage investiţii străine pentru reabilitarea monumentelor istorice

Embed:

Autorităţile de la Chişinău vor atrage investiţii străine pentru reabilitarea şi repunerea în circuitul imobiliar a monumentelor istorice de arhitectură. Declaraţia a fost făcută de ministrul Culturii, Monica Babuc, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care au demarat astăzi la Chişinău cu o expoziţie de fotografii, la Muzeul Naţional de Arte. 

Ministrul Culturii a menţionat că, în prezent, sunt în plin proces de restaurare câteva edificii istorice, între care Cetatea Soroca, Vila Mândâc, Săla cu Orgă şi a Muzeului de Artă. Dar statul nu are bani ca să repare pentru toate monumetele de arhitectură.  

"Investiţiile în reastaurare sunt foarte şi foarte costisitoare. Angajarea în aceste proiecte este una deloc uşoară, dar Ministerul Culturii prin intermediul a mai multe instituţii europene, precum Consiliul Europei, Comisia Europeană, încearcă să acceseze tot mai multe posibilităţi", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Totodată, Monica Babuc a anunţat că în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului sunt organizate un şir de expoziţii la care accesul va fi liber.   

"Cu ocazia petrecerii acestor Zile ale patrimoniului cultural, să lărgim cât mai mult reţeaua de oameni sensibili la cultură şi la problemele culturale, aşa încât toată lumea să fie clară în perceperea mesajului - frumuseţea va salva lumea", a adăugat ministrul.

În cadrul ceremoniei de deschidere a Zilelor Europene ale Patrimoniului de la Muzeul de Artă, a fost prezentat proiectul de restaurarea a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni, care a fost construită în secolul XVII.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu