Monica Babuc a tras linia la final de an: În 2018, statul a alocat 10,5 miliarde de lei în învăţământ

Embed:

Educaţia continuă să fie prioritatea numărul unu a Guvernului. Doar în acest an, statul a alocat 10,5 miliarde de lei în învăţământ. Cifra a crescut de două ori de când Partidul Democrat şi-a asumat actul guvernării. Despre progresele şi problemele din Educaţie în 2018 a vorbit ministrul Monica Babuc în cadrul unei conferinţe de bilanţ. 

Ministrul Educaţiei, Monica Babuc, a declarat că în 2018 accent a fost pus pe modernizarea infrastructurii şcolare. De exemplu, datorită investiţiilor României de 26 de milioane de euro au fost renovate aproximativ 900 de grădiniţe. De asemenea, 150 de milioane de lei au fost alocate pentru reparaţia a 23 de şcoli. Tot în acest an au fost cumpărate 196 de autobuze şcolare, de care beneficiază aproape 13 mii de elevi. Ministerul mai anunţă că timp de trei ani salariul mediu lunar în Educaţie a crescut cu peste 40 la sută.

"Odată cu punerea în aplicare a noului sistem unitar de salarizare, în sectorul bugetar, salariul mediu lunar brut pentru cadrele didactice,aşa cum arată şi datele Ministerului Finanţelor, va atinge cifra de 6588 de lei, în creştere cu 71, 5 la sută comparativ cu 2015", a declarat Monica Babuc, ministrul Educaţiei Culturii şi Cercetării.

Ministrul a punctat şi unele deficienţe, care în curând vor fi eliminate.

"Avem instituţii pre universitate care, din păcate, încă nu sunt conectate la reţele de apă şi canalizare pentru că nici localităţile din care fac parte nu au aceste conexiuni. Şi nu au grupuri sanitare pe interiorul şcolilor. Mărire a investiţiilor în educaţie, înseamnă în primul rând mărirea investiţiilor în infrastructură", a menționat Monica Babuc, ministrul Educaţiei Culturii şi Cercetării.

Monica Babuc susţine că urmează să se facă investiţii şi în domeniul sportului şi anume în îmbunătăţirea condiţiilor pentru antrenamentele sportivilor de performanţă.

Ministrul este convins că această problemă va fi soluţionată în 2019, când va fi deschis complexul multifuncțional "Chișinău Arena".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu