Monica Babuc a participat la ședința cu directorii organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării

Ministrul Monica Babuc a participat la ședința de lucru cu directorii organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării în care Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) exercită funcția de fondator. Evenimentul a avut drept scop asigurarea continuității procesul de  implementare a reformei sectorului cercetării și inovării din Republica Moldova.

În alocuțiunea sa, ministrul Monica Babuc a reiterat angajamentul de a moderniza și de a face mai atractiv domeniile cercetării și inovării, atât pentru tinerii cercetători, cât și pentru sectorul privat al economiei.

„Suntem la o etapă extrem de importantă când aceste domenii trebuie reformate corect, transparent, ca ulterior să dea rezultate bune și necesare statului. Acest lucru se poate realiza doar prin niște politici naționale bine puse la punct, printr-o finanțare eficientă și justificată și o evaluare constantă a calității cercetării”, a menționat oficialul. Totodată, ministrul Monica Babuc a încurajat institutele să aplice la concursuri de proiecte naționale și internaționale, prin organizarea unor clustere între cercetătorii consacrați din aceleași domenii sau domenii apropiate, cu implicarea tinerilor cercetători și a reprezentanților sectorului privat.

În anul 2018 Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își propune realizarea următoarelor obiective în domeniul cercetării și inovării: elaborarea Programului Național pentru Cercetare și Dezvoltare pentru următorii 4 ani, încheierea procesului de semnare a contractelor de finanțare  instituțională a cercetării, definitivarea Statutelor și a Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului la funcția de director al instituțiilor, inventarierea bunurilor aflate în gestiunea acestora.

Menționăm că la 16 ianuarie 2018 a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 50 ,,Cu privire la activitatea unor organizații de drept public din domeniile cercetării și inovării”, prin care Ministerului Educației, Culturii și Cercetării exercită funcția de fondator a următoarelor instituții:   Biblioteca Ştiinţifică „Andrei Lupan” (Institut),  Grădina Botanică (Institut), Institutul de Cercetări Juridice şi Politice,  Institutul de Chimie, Institutul de Ecologie şi Geografie,  Institutul de Energetică, Institutul de Filologie, Institutul de Fizică Aplicată, Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor,  Institutul de Geologie şi Seismologie,  Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.Ghiţu”, Institutul de Istorie,  Institutul de Matematică şi Informatică, Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie, Institutul de Zoologie,  Institutul Naţional de Cercetări Economice, Institutul Patrimoniului Cultural,  Întreprinderea de Stat „Institutul de  Dezvoltare a Societății Informaționale”, aflate anterior în subordinea Academiei de Științe a Moldovei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu