Monica Babuc a întreprins o vizită în Tirolul de Sud, Italia

O delegație a Republicii Moldova, condusă de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a întreprins o vizită oficială în regiunea Tirolul de Sud din Republica Italiană. Scopul vizitei a fost preluarea bunelor practici de elaborare și implementare a politicilor lingvistice în sistemul educațional din Republica Moldova.

În debutul întrevederilor, ministrul Monica Babuc a menționat că statul nostru garantează minorităților naționale dreptul de a studia în limba maternă, dar că este imperioasă cunoașterea limbii române de către toți cetățenii Republicii Moldova. „Deși legislația lingvistică națională este destul de permisivă, există anumite provocări în promovarea limbii oficiale și a limbilor minorităților naționale în sistemul educațional. Sper foarte mult ca experiența Tirolului de Sud să ne ajute să depășim aceste provocări, astfel încât să preluăm bunele practici în promovarea multilingvismului și a unor politici lingvistice sustenabile la nivel național”, a declarat oficialul. În context, menționăm că potrivit art. 10, al. (3) din Codul Educației al RM, „studierea limbii române este obligatorie în toate instituţiile de învățământ de orice nivel şi este reglementată de standardele educaţionale de stat”.

În cadrul întâlnirilor cu înalți oficiali ai guvernului provinciei Tirolul de Sud și experții locali în drepturile minorităților, delegația Republicii Moldova a aflat despre progresele înregistrate de această regiune autonomă a Italiei în implementarea politicilor lingvistice. Provincia găzduiește trei comunități lingvistice: germană, italiană și ladină – comunitate minoritară cu o limbă vorbită de 5% din populație. În timp ce limbile italiană și germană pot fi utilizate în scopuri oficiale, toate cele trei limbi de predare sunt folosite în sistemul educațional al comunităților de limbă ladină.

Pe 25 septembrie, ministrul Monica Babuc a efectuat o vizită la școala elementară și liceul ladin din Tirolul de Sud, unde a avut discuții privind metodele de realizare a bilingvismului/multilingvismului cu directorii, profesorii și inspectorii școlari.

La finalul vizitei, șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, și-a exprimat speranța că experiențele acumulate în timpul vizitei se vor transforma în politici care promovează educația multilingvă și vor trimite un semnal puternic pentru o societate moldovenească cu adevărat incluzivă.

Vizita de studiu a fost organizată de către Misiunea OSCE în Moldova și Oficiul Înaltului Comisar al OSCE privind Minoritățile Naționale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Italiei și al Ambasadei Italiei în Republica Moldova. Din delegația noastră au mai făcut parte reprezentanții Comitetului executiv al UTA Găgăuzia, ai Consiliului Raional Taraclia, precum și ai Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM).

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu