MOMENT CRUCIAL pentru Moldova! Ţara noastră a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

Embed:

(UPDATE 11: 12) Acordul de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană a fost semnat de către premierul Republicii Moldova Iurie Leancă, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi cei 28 de lideri ai statelor UE.

(UPDATE 11: 05) Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko: ''Ce zi minunată! Poate cea mai importantă zi a ţării mele, după Ziua Independenţei. Arată cât de dramatic se schimbă lucrurile în scurt timp, dacă poporul este destul de puternic. Ceea ce semnăm azi este un simbol al credinţei şi al voinţei poporului. Oamenii doresc să trăiască într-o lume mai bună. Şapte ani Ucraina a mers pe drumul spinos, pentru a ajunge la asocierea politică şi economică, cu coborâşuri şi urcuşuri, dar iată că suntem aici. Toata Ucraina, inclusiv Crimeea, a devenit membru asociat la UE. Agresiunea externă cu care se confruntă ţara noastră este un motiv în plus să semnăm acest Acord. Este un moment de responsabilitate comună şi facem acest efort comun ca să păstrăm integritatea teritorială a Ucrainei, dar depinde şi de solidaritatea Europei. UE nu este un club al bogaţilor, ci o idee. Vă mulţumesc tuturor, acesta este rezultatul eforturilor noastre comune''.

(UPDATE 10: 55) Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă: ''Moldova şi UE sunt unite pentru totdeauna. Prevăd un viitor mai bun. Tânăra ţară Moldova a cunoscut urcuşuri şi coborâşuri de-a lungul istoriei, dar lucruile se schimbă rapid în sensul bun. De la venirea în 2009 a unei guvernări proeuropene, această alegere ne obligă să mergem înainte şi nu avem dreptul să facem comprmisuri. Trebuie să devenim membri ai acestei familii europene. Nu există indoială faţă de determinarea noastră. Astăzi valorile fondatoare ale UE sunt puse la încercare, avem nevoie de susţinerea dumneavoastră. Mulţumesc colegilor pentru că am reuşit să ajungem până aici. Pentru Moldova, Europa este cea mai clară imagine a vieţii pe care o vom avea, o viaţă mai bună, mai demnă şi trăită în pace. Vom munci din greu, dar vom merge înainte. Mă gândesc la moldovenii de acasă, dar şi cei din afara ţării, care arborează astăzi drapele în toată lumea".

(UPDATE 10:45) Premierul Georgiei, Irakli Garibashvili: ''Este o zi emoţionantă pentru Georgia. Este o zi unică pentru ţara mea. Georgia trebuie să adere la Europa şi să asigure pace şi stabilitatea. Georgia este un pod de nădejde, noi oferim un parteneriat pentru afaceri, noi suntem un exemmplu de realizare a reformelor în regiune. Noi împărtăşim cu Europa aceleaşi valori de-a lungul istoriei. Ţara noastră nu a pierdut niciodată legătura cu valorile europene în pofida provocărilor. Georgienii au ales democraţia. Acest Acord istoric va face ca visul european în ţările noastre să devină realitate''.

(UPDATE 10: 38) Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: ''Pentru UE este onorabil să susţină Georgia, Ucraina şi Moldova în procesele democratice. Acordul semnat astăzi este cel mai ambiţios document pe care UE l-a semnat până acum. UE va ajuta ţările să implementeze reforme. Aceste ţări trebuie să comunice cu parlamentele şi societatea pentru ca cooperarea să fie susţinută în interior şi acest proces să fie iresversibil. Este importat să lupte cu corupţia, e important să se spună că nu căutăm un parteneriat exclusiv, noi credem în democraţie. Aceste Acorduri nu constituie punctul final al cooperării dintre aceste ţări cu UE, este vorba de începerea unei noi călătorii împreună''.

(UPDATE 10:27) Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy: ''Acest eveniment este o recunoaştere a integrităţii teritoriale. Generaţiile viitoare din Moldova, Ucraina şi Georgia vor ţine minte această zi. Este o mare zi pentru Europa. Rusia sa nu să se teamă, pentru că acest Acord nu este împotriva ei''.

(9.44) Zi istorică pentru Moldova! Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va fi semnat peste câteva minute de premierul Iurie Leancă, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

La eveniment vor fi prezenţi cei 28 de lideri ai statelor UE, care îşi vor pune semnătura pe documentul istoric.

Tot astăzi, Georgia va semna Acordul de Asociere cu UE, iar Ucraina va semna partea economică a Acordului.
 
O echipă Publika TV se află la Bruxelles de unde va transmite informaţii despre toate acţiunile care vor avea loc în legătură cu semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Imagini în direct pot fi urmărite pe publika.md/live.

Primele declaraţii ale preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko.

Declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu.

''Este rezultatul unui efort comun. Moldovenii au început un proces inteligent, e bin ecă au cerut iniţial liberalizarea regimului de vize şi mai apoi Acordul de Asociere. Sunt singurii care au obţinut şi una şi alta până la ora asta'', a spus preşedintele României.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu