Moldovenii vor trăi mai bine, dar la anul, promite ministrul Economiei

Embed:

Moldovenii vor trăi mai bine într-un an sau cel târziu peste un an şi jumătate. La această concluzie a ajuns ministrul economiei, Valeriu Lazăr, după ce a consultat evoluţia economică înregistrată în prima jumătate a acestui an. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, azi, 12 septembrie.

Există cel puţin trei indicatori care alimentează optimizmul ministrului Lazăr. În primul rând, este vorba despre creşterea investiţiilor în economie cu aproape o treime, înregistrată în şase luni ale anului, şi reducerea numărului de şomeri cu aproape 12 mii de moldoveni.

"În raport cu anul 2010, observăm că investiţiile în active materiale pe termen lung au crescut cu 31,8, şi dacă ne uităm în structură, vedem că oamenii de afaceri investesc tot mai mult în a procura echipamente, utilaje, şi mai puţin în clădiri. Deci, capitalizarea are loc nu la nivel de clădiri, care stau fără utilaje. Antreprenorii au început a investi tot mai mult în echipamente. Este un semnal pozitiv", a explicat Valeriu Lazăr.

Un alt indicator este că salariului mediu pe economie după prima jumătate a anului este 3.100 de lei, sau cu 13 la sută mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Chiar şi aşa, ministrul recunoaşte că suntem dependenţi de banii trimişi acasă de moldovenii care muncesc peste hotare, întrucât o treime din structura veniturilor populaţiei este asigurată anume din străinătate. O problemă este şi faptul că restanţele salariale scad prea lent. La întâi iulie, întreprinderile datorau angajaţilor peste 130 de milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu