Moldovenii vor putea primi PERMIS DE CONDUCERE de la 17 ani

Moldovenii vor putea învăţa să conducă vehicule de la vârsta de 16 ani şi jumătate, dacă Parlamentul va da undă verde unui set de noi proceduri de instruire auto. Permisul de conducere îl vor putea primi de la 17 ani.

Ministrul Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor Vasile Botnari a prezentat azi presei un nou concept de sistem care va asigura procesul de instruire şi examinare a şoferilor. Documentul va fi dezbătut în public timp de 30 de zile, după care va fi prezentat Guvernului spre abrobare.

"Sistemul actual de instruire este rigid, de tip sovietic, care nu corespunde cerinţelor europene. Acesta serveşte intereselor celor care instruiesc şi nu celor care sunt instruiţi", a argumentat Vasile Botnari necesitatea elaborării unor noi proceduri.

Ministrul a spus că a obţinut acordul unor parteneri din Coreea de Sud pentru investiţii în crearea unui autodrom automatizat la Chişinău. De asemenea se pune accent pe folosirea camerelor atât în procesul de instruire, cât şi la examinare, pentru a reduce la minimum influenţa factorului uman. 

"Calificarea joasă a şoferilor şi corupţia sunt motiovele din care Marea Britanie şi Spania refuză până în prezent recunoaşterea conversiei permiselor de conducere din Moldova", a exemplificat ministrul Vasile Botnari. 

Numai anul trecut în Moldova s-au înregistrat 2.527 accidente rutiere, în urma cărora au decedat 297 de oameni, iar circa 3.000 au fost traumatizaţi. Cel mai des sunt supuşi unor asemenea riscuri conducătorii cu vârsta între 18 şi 24 de ani.

MAI MULTE DETALII LA ACEST SUBIECT GĂSIŢI PE AUTOSTRADA.MD.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu