Moldovenii vor putea ajunge mai simplu în Transnistria, de Paşte

Embed:

În perioada sărbătorilor de Paşte, accesul în stânga Nistrului va fi simplificat. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat o dispoziţie în acest sens. Pe de altă parte, autorităţile de la Chişinău speră că procedura de trecere a frontierei administrative se va simplifica pentru totdeauna.

Cei care vor merge în regiunea transnistreană nu vor trebui să completeze aşa-numitul "formular de migraţie". Ei vor prezenta actele de identitate, care vor fi verificate doar de serviciul de migraţie, nu şi de grăniceri.

Astfel, moldovenii care vor merge în vizită la rude sau prieteni nu se vor ciocni de formalităţi la aşa-zisele puncte de control.

Pe de altă parte, Chişinăul promite să asigure accesul liber pe malul drept al Nistrului pentru deţinătorii de paşapoarte transnistrene. Totodată, oficialii moldoveni speră că este vorba despre primul pas spre simplificarea procedurilor de trecere a frontierei administrative.

"Noi sperăm că facilitarea regimului în perioada de sărbători ne va permite, pe viitor, să modificăm procedura de trecere a frontierei administrative între regiunea transnistreană şi malul drept. Trebuie să simplificăm procedura, să reducem numărul de posturi, bariere, şi să reducem prezenţa militară", a precizat Gheorghe Balan, şef Biroul pentru Reintegrare.

În dispoziţia semnată de Şevciuk se menţionează că noile condiţii vor fi valabile pentru zilele de 14-16 aprilie şi de Paştele Blajinilor, adică pe 21-23 aprilie. Decizia de a facilita accesul în regiunea transnistreană a fost luată după ultima întrevedere a premierului Vlad Filat cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Şi la Chişinău, premierul Vlad Filat a semnat o dipoziţie prin care cere asigurarea condiţiilor necesare pentru circulaţia liberă şi în securitate a cetăţenilor în stânga Nistrului. Prim-ministrul speră că şi Tiraspolul va întreprinde acţiuni similare în raport cu toţi cetăţenii din localităţile din dreapta Nistrului. Filat susţine că doar aşa poate fi consolidată atmosfera de deschidere între cele două maluri ale Nistrului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu