Moldovenii vor plăti mai mult pentru gazul natural

Embed:

Gazul natural va fi mai scump până la sfârşitul acestui an. Declaraţia îi aparţine directorului general al Agenţiei pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov. Deocamdată însă, el nu a putut spune cu cât anume vom plăti mai scump, dar a precizat că preţul de import va creşte până la 400 de dolari pentru o mie de metri cubi. Autorităţile vor să semneze un nou contract cu Gazprom, pe un termen de cinci ani.

O înţelegere în acest sens a fost atinsă la Moscova, în timpul unei vizite a delegaţiei moldoveneşti condusă de viceministrul Economiei Ilarion Popa. Discuţiile programate lunar au ca scop stabilirea modalităţii de formare a tarifului la gazele naturale.

"În procesul de negocieri vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru a introduce în formula de calcul, nu numai preţul petrolului, dar şi altor resurse energetice, cum ar fi, de exemplu, cărbunele. Acest fapt ar permite să menţinem un preţ relativ stabil, mai mic decât cel care este în prezent", a explicat Ilarion Popa.

Detaliile contractului care va deveni operaţional în 2012 vor fi discutate de către o comisie tripartită, din care fac parte oficiali din cadrul celor două companii şi ai Ministerului Economiei. Autorităţile spun că până la sfârşitul anului, preţul de achiziţie a gazelor naturale va creşte.

"În trimestrul trei, preţul oficial confirmat, fără puterea calorifică, va reprezenta 361,17 dolari pe mia de metri cubi. Acesta este preţul oficial. Acum, agenţia urmează să facă estimările pentru trimestrul 4 şi să vedem cum abordăm situaţia, dacă este nevoie să majorăm tarifele acum, sau vom majora în ianuarie", a comunicat Victor Parlicov, director general ANRE.

De la 1 iulie 2011, Moldovagaz plăteşte concernului rus Gazprom 356 de dolari pentru o mie de metri cubi. Asta înseamnă o majorare cu peste 10 la sută faţă de tariful plătit până pe 30 iunie. Începând cu 1 ianuarie, Rusia a majorat preţul gazului natural pentru ţara noastră de la 264 de dolari până la 293 de dolari pentru o mie de metri cubi. În al doilea trimestru al anului, preţul de import a crescut cu încă 10 la sută, până la 322 de dolari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu