Moldovenii vizitează tot mai multe monumente şi vinării. Turismul intern a crescut cu şase la sută faţă de 2017

Moldovenii sunt tot mai dornici de a-şi cunoaşte ţară. Datele Agenţiei Turismului arată că, anul trecut, turismul intern a crescut cu şase la sută faţă de 2017. Oamenii au început să viziteze mai des monumentele arhitecturale, muzeele şi rezervațiile naturale din ţară.

Una din cele mai vizitate atracţii turistice în ultima perioadă este Conacul Manuc Bei, din oraşul Hânceşti. Monumentul, construit în prima jumătate a secolului XIX, a ajuns în paragină la început anilor 90, iar în 2015 a fost restaurat. Timp de trei ani, acesta a fost vizitat de o sută de mii de oameni."Aici se află dormitorul părinţilor. Pe acele timpuri, copiilor le era interzis să intre în această sală. Dormitorul părinţilor era din partea apusului, făcea pe acele timpuri o atmosferă mai romantică."Igor Rodjero lucrează în calitate de ghid la conac deja de doi ani şi spune că numărul vizitatorilor este mereu în creştere."În comparaţie cu anii precedenţi noi vedem că oamenii vin mai des şi mai mulţi. Acest lucru mă bucură foarte tare pentru că avem şi noi foarte multe lucruri pitoreşti, culturale, pe care le putem vizita şi să le promovăm", a declarat Igor Rodjero, ghid.Şi vizitatorii spun că atracţia este una cu adevărat impresionantă şi merită văzută."Am fost impresionat de acest tur şi cred că m-aş mai întoarce. Mi-a plăcut cel mai tare tunelul care duce dintr-o casă spre conac".Totuşi, turiştii noştri nu mai obişnuiesc să revină la obiectivele culturale pe care le-au vizitat. Există şi o explicaţie.

"Ele au încărcătură culturală, dar ea trebuie susţinută din punct de vedere turistic, ca să treacă din sectorul cultural, în sectorul economic şi să aducă beneficii localnicilor. Posibilităţi de a lua masa, materiale promoţionale, structură de cazare în jurul acestor obiective turistice", a declarat Rusu Stanislav, fost director Agenţia Turismului.Cele mai preferate de turiştii moldoveni rămân vinăriile şi cramele în care pot afla mai multe despre viticultura noastră şi gusta din bucatele tradiţionale."Toate cisternele sunt cu cămaşă dublă de răcire, fermentarea se face la temperatură controlată. Ceea ce ne permite să păstrăm calităţile vinurilor. Aromele."Chiar şi micii antreprenori se bucure de vizitatori mai mulţi. Este şi cazul acestei familii din Chişinău, care deţine o mică vinărie."Însăşi activitatea de turism a apărut din cererea de pe piaţă. Mulţi turişti locali vor să cunoască producătorii mici. Avem consumatori mai puţin iniţiaţi, dar aici ei primesc toată informaţia necesară."Iar turiştii care aleg să le viziteze spun că, astfel, au redescoperit Moldova."Am început să călătoresc mai des în interiorul ţării.Sunt locuri foarte interesante care merită de văzut."

"Trei, patru vinării noi le vizităm pe an. Cu familia vizităm mai mult Mănăstiri, nu vinării. Orheiul Vechi, Condriţa, Mănăstirea Căpriana, Curchi. Ieşim aproximativ în fiecare weekend."


Anul trecut, prin intermediul agenţiilor de turism, circa 40 de mii de moldoveni şi-au organizat călătorii prin ţară. Numărul real al celor care redescoperă Moldova este mult mai mare, spun specialiştii, pentru că mulţi
aleg să exploreze locurile turistice pe cont propriu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu