Moldovenii stabiliți peste hotare, îndemnaţi să-și confirme participarea la alegerile parlamentare

Embed:
Moldovenii stabiliți în străinătate sunt îndemnaţi să-și confirme participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Asta în condiţiile în care, la alegerile prezidențiale precedente, aceştia s-au arătat nemulţumiţi că nu le-au ajuns buletine de vot, iar secţiile de votare deschise în străinătate au fost prea puţine. Prin intermediul înregistrărilor în prealabil, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale vor să ştie exact câţi moldoveni din diasporă se vor prezenta la vot.

"Dacă am avea o înregistrare în prealabil, să zicem, 10 mii de alegători au solicitat votarea în oraşul Roma. Respectiv noi am deduce că în oraşul Roma, ar fi necesar să deschidem cel puţin două secţii de votare, şi în aceste secţii vor fi remise plafonul de buletine", a menţionat Alina Russu, preşedintele CEC.

Înregistrarea în prealabil a început în data de 31 mai. Până acum, doar 3.200 de persoane au depus cereri prin care şi-au confirmat prezenţa la alegerile din februarie.

"Şi dacă vedem cifrele din scrutinul naţional prezidenţial 2016, care au arătat că în primul tur de scrutin au votat peste 67 de mii de alegători iar în turul doi de scrutin au fost peste 138 de alegători. Cifra este foarte mică", a precizat Alina Russu.

Moldovenii din străinătate sunt îndemnaţi să depună o cerere la oficiile consulare sau la ambasada Republicii Moldova din ţara unde aceştia se vor afla în ziua scrutinului. Înregistrarea poate fi efectuată şi online, pe site-ul alegător.md.

"Apăsaţi înregistrarea prealabilă, înregistrare prin cerere scrisă, întraţi pentru a putea descărca cererea scrisă sau înregistrarea poate fi făcută online urmează să introduceţi codul numeric personal. Ulterior introduceţi data luna şi anul naşterii Bifaţi că nu sunteţi robot. Ulterior selectaţi localitatea şi ţara unde doriţi să votaţi", a explicat Corneliu Pasat, ofiţer de presă CEC.

Cei care vor să-şi exercite dreptul la vot, pot confirma acest lucru până în data de 9 ianuarie 2019.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu