Moldovenii stabiliți în străinătate VOR PUTEA SĂ-ŞI PRIMEASCĂ PENSIA DE ACASĂ

Embed:
Moldovenii stabiliți în străinătate vor putea să-şi primească pensia de acasă. Asta chiar dacă nu mai au domiciliul în Moldova, iar ţara noastră nu a semnat un acord privind asigurarea socială în acest sens cu statul de reşedinţă al pensionarului. Prevederea se regăsește într-un proiect de lege votat în lectură finală în Parlament. Legislaţia a fost modificată şi datorită insistenţei unei moldovence, care în 2014 îşi căuta dreptatea în instanţele de judecată. Femeia s-a mutat cu traiul în Germania, iar instituţiile responsabile au refuzat să-i acorde pensia meritată.

"Cetăţeanul să depună cerere la ultimul domiciliul din Republica Moldova pentru a-şi stabili dreptul la pensie şi ulterior Casa Naţională de Asigurări sociale va exporta această prestaţie către cetăţeni în baza informației prezentate în cerere la depunerea solicitării", a spus Valentina Buliga, deputat PDM.

"Un element important este şi faptul ca să ştim, spre exemplu, dacă persoana este în viaţă", a spus Valeriu Ghileţchi, vicepreşedinte Parlamentului.

Pentru a demonstra acest lucru, beneficiarul pensiei trebuie să fie în contact cu ambasada Republicii Moldova în ţara de reşedinţă a acestuia.

"Termenul de prezentare a confirmării să fie 12 luni în conformitate cu regulamentul european, în conformitate cu experienţa altor ţări", a spus Valentina Buliga, deputat PDM.

Modificarea legislaţiei a fost posibilă şi datorită unei moldovence care, ajunsă la vârsta de pensionare, în 2002 s-a mutat cu traiul în Germania, iar de atunci nu şi-a mai putut lua banii. Femeia şi-a angajat un avocat şi în 2014 a depus o cere de chemare în judecată împotriva Casei Teritoriale de Asigurări Sociale prin care solicita să-i fie restabilită şi recalculată pensia.

"Nouă ni s-a respins acţiunea din motivul că legea şi anume nu prevede achitarea pensiei pentru persoanele care au plecat cu loc permanent de trai peste hotarele Republicii Moldova. Am contestat-o la Curtea de Apel. În cadrul examinării cauzei instanţei am solicitat ridicarea excepției de neconstituționalitate a acestor articole", a spus Petru Coşleţ, avocat.

Drept urmare, în primăvară, Curtea Constituțională a decis că obligativitatea de a avea domiciliul în Republica Moldova pentru încasarea pensiei este neconstituțională.

"Înlăturarea acelei greşeli, care a fost de mult făcută, este benefică nu doar pentru reclamantă, dar şi pentru foarte mulţi cetăţeni care au muncit şi au contribuit la sistemul de asigurări sociale", a spus Petru Coşleţ, avocat.

Printre ţările care au un acord cu Moldova privind asigurarea socială se numără România, Cehia, Portugalia sau Bulgaria.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu