Moldovenii reînvie claca de odinioară. Mai mulți oameni îşi oferă braţele de muncă familiilor nevoiaşe, absolut gratuit

Embed:

Moldovenii reînvie claca de odinioară. Deşi astăzi nu se adună la călcat lut şi paie, totuşi oamenii îşi oferă braţele de muncă familiilor nevoiaşe. Meşterii execută lucrări de construcţii şi reparaţie a caselor absolut gratuit şi spun că o fac din plăcere. O astfel de tradiţie prinde rădăcini în satele din raionul Anenii Noi.

Mai bine de o săptămână casa Irinei Ţoi renaşte din ruine. O dorinţă la care mama solitară a şase copii nici nu putea visa. După ce ani la rând a locuit cu chirie, un grup de voluntari străini i-au cumpărat această casă.

"Am stat şi în Bulboaca, aici în Raion şi în mai multe sate. Dar nicăieri nu stăteam mult, cel mult o lună, două. Şi erau momente când în timp de iarnă ne dădeau afară."

Mai mulţi locuitori din satul Ciobanovca, raionul Anenii Noi, au decis să îi vină în ajutor pentru ai repara casa. Materialele de construcţie au fost procurate din donaţiile voluntarilor britanici.

"Am fost în internat, pe mine nimeni nu m-a ajutat, nu mi-a dat o bucăţică de pâine, nu m-a încălţat şi îmbrăcat. Dar ca oamenii, ar trebui să ne ajutăm unii pe alţii, să nu lăsăm familiile astea care într-adevăr au nevoie."

"Îi trebuieşte o mână de ajutor şi nu are cine să îi ajute. La bine, tot bine se întoarce."

Sergiu Camerzan este pensionar. Bărbatul îşi aminteşte că, în tinereţe, tot satul i-a venit în ajutor la clacă, aşa că fără ezitare s-a implicat la zidirea sobei.

"Se strângea tot satul. Puneau podurile, era claca. Aşa se ajutau unul pe altul."

Victoria Morozov este voluntara care a reuşit să convingă oamenii că e timpul să se ajute reciproc.

"Până acum aveam în fiecare an câte 16 voluntari internaţionali care veneau în Moldova şi împreună cu familiile realizam proiectele de construcţie, reparaţie a casei. Acum anul ista am zis că încercăm să facem doar cu moldoveni. A fost foarte simplu, vin şi se ajută reciproc."

În prezent, în alte 14 gospodării din raioanele Anenii Noi şi Hânceşti sunt efectuate lucrări de reparaţie ale locuinţelor la fel ca şi în cazul familiei Ţoi. Costul materialelor de construcţii oferite de voluntari variază între 500 şi 4000 de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu