Moldovenii, pe cale de dispariţie. Exemplul unui sat din Călăraşi în care mor mai mulţi decât se nasc

Embed:

În Moldova mor mai mulţi oameni decât se nasc. Potrivit datelor statistice, anul trecut, numărul celor care au decedat a fost cu aproximativ 900 mai mare decât al nou-născuţilor. Sporul natural negativ al populației este înregistrat în 22 de raioane, iar fenomenul este resimţit cel mai mult la sate.

În satul Sadova, raionul Călăraşi, locuiesc, în prezent, aproape trei mii de oameni. Anul trecut, aici s-au născut 12 copii, dar au murit 38 de persoane. Pentru comparaţie, acum trei decenii în şcoala din localitate erau înmatriculaţi 1.200 de elevi. Acum numărul acestora abia depăşeşte cifra de 160.

O femeie spune că abia dacă reuşeşte să supravieţuiască şi nu-şi permite să mai aibă un copil, chiar dacă vrea. Sărăcia este în capul mesei în majoritatea familiilor din sat.

Unele femei spun, însă, că nu le este frică să crească mai mulţi copii: "Sunt însărcinată cu al patrulea. Îmi place aşa să fie."

"Cu părere de rău, la etapa actuală mai mult de 70 de procente o constituie populaţia care trăieşte sărac", spune primarul din Sadova, Vladimir Susarenco.

1.500 de oameni din localitate au până la 40 de ani. Mulţi dintre ei au emigrat şi nu intenţionează să mai revină. "În jur de 500 sunt plecate peste hotare. Această se întâmălă deoarece domeniul economic nu are nicio perspectivă", a adăugat primarul. 

Oraşul Călăraşi este singura localitate din raion unde se nasc mai mulţi decât mor. Şi asta deoarece aici condiţiile de trai sunt mai bune, iar posibilităţile de angajare - mai mari.

Lipsa infrastructurii şi locurilor de muncă sunt principalele cauzele ale declinului demografic la sate. "Soluţia ar fi investiţiile în tineri, oportunităţi pentru tineri, avantaje pentru o educaţie mai avansată pentru tineri şi crearea locurilor de muncă", a opinat viceminsitrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Boris Gâlcă.

Statisticile arată că sporul natural negativ este caracteristic raioanelor din nordul țării. Cele mai multe decese au fost în Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Ocniţa şi Soroca.

Iar în raionul Călărași, anul trecut au murit cu peste 120 de oameni mai mulți decât s-au născut. Potrivit ONU, dacă acest raport se va menţine, atunci în anul 2050 numărul populaţiei va scădea cu un milion.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu