Moldovenii nu vor mai putea vota în baza paşaportului sovietic

Embed:

Deputaţii au adoptat un proiect de lege care interzice votarea în baza paşaportului sovietic. Proiectul nu a fost susţinut de deputaţii din PCRM, din grupul Dodon şi din grupul Mişin.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov spune că acest proiect discriminează mii de cetăţeni.

"Esenţa acestui proiect este de a interzice cetăţenilor Republicii Moldova, care deţin paşaport sovietic, să participe la alegeri. Sunt mai mult de 200.000 de cetăţeni care deţin acest paşaport. Conform Constituţiei, este o discriminare", a spus deputatul.

Totodată, deputaţii au exclus din proiectul de lege propunerea privind dreptul moldoveniilor de peste hotare de a vota timp de două zile consecutiv la scrutinele parlamentare şi la referendumuri.

Chiar dacă statul promite că-i va schimba gratuit paşaportul cu seceră şi ciocan, Parascovia Melnic dezaprobă decizia Parlamentului. Femeia spune că a primit acest document în 1970 şi nu-şi imaginează un alt act de identitate.

"Cât ne-a mai rămas nouă de trăit? Am paşaportul de tip sovietic de atâţia ani, cred că ar fi fost mai bine dacă nu luau această decizie. Îmi place foarte mult acest paşaport, e foarte frumos", a declarat Parascovia Melnic, pensionară.

Părerea bătrânei este împărtăşită şi de alţi deţinători de astfel de paşapoarte.

"Paşaportul o să-l schimb, dar credeam că voi trăi toată viaţa cu acest paşaport. În primul rând, în poza din el arăt mai tânără", a spus o bătrână.

"Paşaportul sovietic are mai multe pagini, iar în cel moldovenesc sunt doar cifre şi nimic mai mult, dar nu-i nimic", a menţionat o doamnă.

"Eu cred că e corect, aşa şi trebuie să fie", a precizat un domn.

În prezent, 270 de mii de moldoveni deţin paşapoarte sovietice. Toate urmează să fie schimbate cu buletine de identitate naţionale până la 1 septembrie 2014.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu