Moldovenii nu se grăbesc să-şi asigure sănătatea şi viaţa. Ce arată datele statistice

Cetăţenii ţării noastre nu se asigură privind riscurile de sănătate şi de viaţă.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2018, operatorii din piață au reușit să vândă polițe de asigurare de sănătate, dar și de viață în sumă de 93,1 milioane de lei și, respectiv, 100 milioane de lei.

Creșterea, față de 2017, a fost cu 16,7%, în cazul asigurărilor de sănătate și cu 5,3% - a celor de viață.

Potrivit unei analize de pe pagina de Facebook Poșta de Știri, dacă ponderea asigurărilor de sănătate a reușit să crească de la 5,5%, în 2017, până la 6,1% - în 2018, apoi asigurările de viață au stat pe loc – cu o cotă de 6,6% doi ani consecutiv. 

Evoluțiile sunt mai bune pe segmentul asigurărilor împotriva riscurilor de incendii și de calamități naturale, deși, per general, potențialul este mult mai mare. În total, în 2018, au fost încasate prime în sumă de 116 milioane de lei, în creștere cu 28,4%, una din cele mai bune evoluții din piață. Cota acestui tip de asigurări a crescut de la 6,3%, în 2017, la 7,6%, în 2018.

Analiza mai arată că, în următorii ani, nu sunt prevăzute evoluții interesante și răsturnări de situații în industria asigurărilor, care va continua să mai stea undeva la periferia pieței financiare.

"Deși unele ușoare schimbări ar putea să fie provocate de extinderea creditului imobiliar, inclusiv ca urmare a programului guvernamental Prima Casă, și condiționarea de către bănci a procurării unei polițe de asigurare. Adică iarăși este vorba de un imbold din exterior și nu de unul din interiorul pieței, care să fie stimulat de investiții și de elaborarea de noi produse. Optimism mai oferă și dinamizarea vânzărilor auto, care influențează piața leasing-ului, care, la rândul lui, pe cea a asigurărilor", se arată în postare publicată de Poșta de Știri.

În anul 2018, piața asigurărilor a încasat 1,5 miliarde de lei, cu 5,3% mai mult decât în 2017.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu