Moldovenii nu mai au frică de dentist! Numărul celor care vizitează cabinetul stomatologic a crescut

Embed:

Cabinetul stomatologic este tot mai des vizitat de moldoveni. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, anul trecut, pacienţii au mers la dentist de peste 1,8 milioane de ori, cu aproape 3.000 mai mult decât în 2015. 

Cele mai puţine vizite la aceşti medici au fost în raioanele Ocnița -  peste 6.500, precum şi Șoldănești și Căuşeni - cu câte aproximativ 6.200.

Datele Ministerului Sănătății mai arată că și în raioanele Rezina și Taraclia oamenii ajung cam rar la dentist.

Stomatologii susțin că cei mai mulţi dintre moldoveni păşesc pragul clinicilor abia când durerile de dinți devin insuportabile.

"Cele mai dese afecțiuni sunt cariile, în mod normal oamenii mănâncă dulciuri. Cea mai mare consecință este pierderea dintelui, în caz că nu este tratat la timp. În caz că este o infecție cronică persistentă în organism, ea poate afecta atât sistemul digestiv, atât și sistemul cardiovascular. Igiena este foarte importantă, cel puțin de două ori pe zi", spune Ion Cherdevară, stomatolog.

Mulţi dintre moldoveni spun că merg la stomatolog nu doar când au dureri dentare, ci și pentru un control de rutină.

"Mai des, dacă am nevoie. Chiar şi de trei dacă am nevoie. Cu scop profilactic. Chiar acum am fost. Nu demult, am avut nevoie, mi-am tratat dinţii".

"Pentru o verificare dentară. Odată în jumătate de an, suntem obligaţi să mergem. Să nu ajungem la bătrâneţe ca buneii noştri şi să avem probleme cu dinţii."

Totuşi, preţurile mari, dar şi frica îi determină pe oameni să ocolească stomatologii. De exemplu, tratarea unei carii costă 500 de lei, iar un implant dentar în medie - patru mii de lei.

"Este destul de scump. Eu cred că pentru o persoană într-o vârstă înaintată aşa cum sunt eu este destul de scump. De aceea cu cât mai rar, cu atât mai bine. Îmi spăl dinţii."

"Nu prea des. Costurile nu sunt la buzunar. Nu ne ajung bani. Când ne doare atunci apelăm, când boala este insuportabilă."

Rar. De ce? Mi-am păstrat dinții, dinții mei naturali. Prețurile sunt foarte mari acum și nu intră în polița de asigurare. La timp o spăl, de trei ori pe zi și vitamine mai multe.

Anul trecut, cele mai puţine vizite la medicul stomatolog au fost înregistrate în raioanele.

Ocnița - peste 6500, precum şi Șoldănești și Căuşeni - cu câte aproximativ 6200. Datele Ministerului Sănătății mai arată că și în raioanele Rezina și Taraclia oamenii ajung rar la dentist. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu