"Moldovenii marchează sărbătorile moştenite de pe timpurile sovietice, în lipsa unor tradiţii proprii"

Embed:

În lipsa unor tradiţii proprii, le marcăm pe cele moştenite de pe timpurile sovietice, cum ar fi 1 mai muncitoresc. O spun unii analişti politici, prezenţi la emiunea Fabrika. Alţi invitaţi consideră că sărbătoarea este un bun prilej pentru promovarea mesajelor electorale de către partidele de stânga.

"Trebuie să scăpăm de această stare, să ne desovietizăm, pentru că această sărbătoare a fost gândită cu alt scop. Această republică este un muzeu şi fiecare gânganie iese să-şi manifeste opţiunile politice", a declarat jurnalistul Sergiu Afanasiu.

"Omenirea a evoluat de aşa manieră, încât, astăzi, în statele dezvoltate occidentale sunt tot mai puţini cei care se integrează în această categorie socială - proletariat. R. Moldova este un stat înapoiat, pentru că este mare numărul cetăţenilor noştri care nu au o facultate şi care sunt muncitori", a explicat comentatorul politic Aurelian Lavric.

Alţi învitaţi spun că moldovenii sărbătoresc ce au. "Statul Republica Moldova, un stat foarte tânăr, are o istorie de 20 de ani, dar continuă să fie un stat în devenire. Acest stat nu a creat acea ierarhie de valori care ar putea să le înlocuiească pe acele pe care le-am moştenit din epoca sovietică. Şi atunci, în lipsa acestor valori, suntem nevoiţi să ne folosim de erzaţul cela care îl avem la dispoziţie, asta este problema", a punctat analistul politic Anatol Ţăranu.

1 mai a fost declarată Ziua Internaţională a Muncii în 1889, în memoria victimelor grevei din Chicago. Puterea sovietică a folosit această sărbătoare ca element de propagandă, organizând ample manifestaţii pe întreg teritoriul URSS.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu