Moldovenii îşi percep ţara mai coruptă ca anul trecut, potrivit unui raport al Transparency International

Embed:

Republica Moldova a căzut în clasamentul Transparency International privind indicele de percepţie a corupţiei. În acest an, ţara noastră s-a plasat pe locul 102, într-un top în care au fost incluse 177 de ţări. Faţă de anul trecut, Moldova a căzut cu opt poziţii.

Printre ţările din CSI, o situaţie mai bună la capitolul percepţia corupţiei a fost înregistrată de Georgia, care are un scor de 49 de puncte, şi Armenia, cu 36 de puncte.

Moldova a obţinut 35 puncte din 100. Căderea în top a fost determinată de activitatea mai intensă a instituţiilor de drept. În 2013, acestea au intentat mai multe dosare penale pe fapte de corupţie, dar nu toate au fost finalizate.

În document se mai arată că guvernanţii nu au întreprins măsuri pentru a preveni preluările forţate de proprietăţi. La fel, nu au luat atitudine faţă de politizarea instanţelor judiciare în cazul Pădurea Domnească, dar şi demonopolizarea presei.

Dintre vecinele Republicii Moldova cel mai bine stă România care ocupă locul 69 cu 43 de puncte. Ucraina s-a plasat pe poziţia 144 cu 25 de puncte, iar Rusia a acumulat 28 de puncte plasânduse pe poziţia 127.

Clasamentul Indicele Perceperii Corupţiei, cuprinde 177 de ţări, în fruntea lui fiind Danemarca şi Noua Zelandă cu scoruri egale de 91 puncte, iar la celălalt pol – Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia, fiecare cu doar opt puncte înregistrate. Cu cât mai mic este punctajul obţinut de o ţară, cu atât mai mate este nivelul de percepţie a corupţiei. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu