MOLDOVENII ÎŞI ALEG PREŞEDINTELE! 2,8 milioane de cetățeni, așteptați la urnele de vot (FOTOREPORT)

Embed:

Moldova este chemată astăzi să aleagă. Moldovenii îşi vor numi preşedintele prin vot direct, aşa după cum au dorit, iar cursa electorală a fost una strânsă, tensionată şi plină de răsturnări de situaţie. Decizii surprinzătoare, reacţii neaşteptate, declaraţii contradictorii şi atitudini controversate au pus electoratul în faţa unei alegeri dificile şi care se cere atent cântărită.

De aceea, Publika urmăreşte pas cu pas, oră de oră, procesul de votare, face analize obiective şi pune la dispoziţia ta, a celui care alege, informaţiile cele mai proaspete. Jurnaliştii PUBLIKA sunt prezenţi la secţiile de votare din Chişinău şi din ţară, precum şi la Comisia Electorală Centrală, de unde transmitem pe tot parcursul zilei. Cei mai titraţi analişti şi comentatori din Republica Moldova vin în platoul Publika TV până după miezul nopţii, pentru ca tu să fii corect, obiectiv şi eficient informat.  Aşadar, dacă vrei să ştii ce preşedinte ai ales, alege Publika!

2,8 milioane de cetățeni sunt așteptați astăzi la urnele de vot pentru a alege viitorul președinte al țării. Pentru acest scrutin au fost tipărite peste trei milioane de buletine de vot. În cursă sunt înscriși nouă candidați, șase înaintați de partide politice, iar trei independenți. 

Cetățenii care nu au reușit să-și declare noul loc de reședință, dar au ridicat certificatul care le asigură votul în altă secție de votare, vor fi înscriși în listele suplimentare la secția de votare unde vor dori să-și exprime opțiunea. Alegătorii care nu pot să se prezinte la vot din motive de sănătate pot vota acasă, dacă au solicitat urna mobilă. Pentru scrutinul prezidențial au fost deschise peste 2.000 de secții de votare. Locuitorii din stânga Nistrului au la dispoziție 30 de secții, deschise în localități de pe malul drept, inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți.

Iar moldovenii de peste hotare pot vota, chiar dacă au pașapoarte expirate, la peste 100 de secții de votare. Scrutinul prezidențial va fi monitorizat de peste 3.200 de observatori naționali și aproape 600 de observatori internaționali. De asemenea, au fost acreditați peste 100 de observatori care vor urmări corectitudinea scrutinului peste hotare.

Dacă niciunul dintre cei nouă concurenţi nu va întruni cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, peste două săptămâni va avea loc al doilea tur de scrutin.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu