Moldovenii de peste hotare vor avea o agenţie care le va reprezenta interesele

Agenţia pentru Relaţiile cu Diaspora va fi creată până la finele anului 2012. Asta dacă cele 146 de asociaţii diasporale cu care Guvernul Republicii Moldova interacţionează la moment vor aviza Proiectul de lege expediat de Executiv. De asemenea, premierul Vlad Filat a solicitat opinia şi contribuţia organizaţiilor societăţii civile şi celor internaţionale active în acest domeniu.

Conform proiectului de lege, Agenţia va avea atribuţii în domenii precum relaţiile cu diaspora, politicile migraţionale, migraţia forţei de muncă, coordonarea activităţilor realizate de diferite ministere pentru susţinerea migranţilor/diasporei moldoveneşti.

Mai exact, este vorba de o implicare mai activă a diasporei în dezvoltarea ţării şi de o activizare a statului în susţinerea cetăţenilor săi, oriunde s-ar afla ei. Totodată, este vorba şi despre un impact economic (valorificarea remitenţelor, a economiilor în sensul orientării lor spre investiţii în economia naţională; susţinerea şi motivarea diasporei de a atrage investiţii străine în Republica Moldova), precum şi social-umanitar (organizarea în Moldova a „şcolilor de vară" pentru copiii migranţilor născuţi în străinătate; soluţionarea problemelor legate de copiii rămaşi fără îngrijire părintească şi de bătrânii solitari).

De asemenea, se va pune accent pe consolidarea relaţiei dintre cetăţenii aflaţi peste hotare şi autorităţile statului. Guvernul îşi propune să ofere un caracter temporar, sezonier migraţiei, pentru a motiva revenirea în ţară  şi reintegrarea moldovenilor plecaţi în străinătate - promovarea migraţiei circulare.

Potrivit proiectului de Regulament, Agenţia pentru Relaţiile cu Diaspora va avea 32 de unităţi, va fi condusă de un director general, un director general adjunct şi un colegiu format din nouă membri, a cărui componenţă se va aproba de către Guvern.

Crearea Agenţiei pentru Relaţii cu Diaspora este prevăzută în Planul de Acţiuni al Guvernului pentru perioada 2012-2015, ca termen de executare fiind stabilit trimestrul III al anului curent.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu