Moldovenii cu realizări remarcabile în diferite domenii, premiați în cadrul Galei Premiului Naţional 2018 (FOTOREPORT)

Zece personalităţi care s-au remarcat în diferite domenii au fost premiate în cadrul Galei Premiului Naţional 2018. Distincţiile au fost oferite de premierul Pavel Filip. Pentru dezvoltarea nanotehnologiei și promovarea științei peste hotare a fost premiat savantul Oleg Lupan.

"Este cel mai cunoscut savant din Republica Moldova pe plan internaţional în baza lucrărilor sale ştiinţifice. Laureat al Premiul Naţional Oleg Lupan."

"Mulţumiri Guvernului Republicii Moldova pentru acest premiu prestigios care este cel mai prestigios din viaţa mea, pentru susţinerea constantă a ştiinţei", a declarat Oleg Lupan, savant.

În acest an, premiul a fost oferit și pentru caritate. Laureatul din acest domeniu este directoarea unei asociaţii Victoria Dunford.

"Astăzi sărbătorim ceea ce la început era curajul, enthusiasm, puterea, răbdare şi muncă. Primii mei paşi au fost conduşi de o singură întrebare: "Dacă nu eu, atunci cine?".", a spus Victoria Dunford, conducătoarea organizaţiei de caritate.

Distincţii au mai fost oferite scriitorului Iurie Colesnic, solistului Teatrului Bolșoi de la Moscova, Andrei Jilihovschi şi şefului Delegaţiei Chişinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Solonenco.

"Vă mulţumesc pentru aprecierea înaltă a lucrului meu zilnic pentru apărarea intereselor statului", a spus Ion Solonenco, copreşedintele Comisiei Unificate de Control.

Cu titlu de excepţie, un premiu a fost oferit şi regizorului Viorel Mardare, care duce o luptă grea împotriva cancerului.

"Aprecierea el o înţelege din partea ţării pentru care munceşte. Respect oamenii care s-au mobilizat pentru a-l susţine pe el. Îmi pare bine că ţara l-a apreciat, eu cred că el a meritat acest premiu", a declarat Angela Titencov, sora lui Viorel Mardare.

"Aprecierea venită este foarte importantă şi la moment, pentru că Viorel duce acum un război, un război personal cu aceasta boală. Simţim şi o susţinere din partea autorităţilor", a spus Sergiu Prodan, regizor.

"Ne dorim oameni frumoşi, oameni talentaţi şi creativi. Oameni care ştiu să încurajeze prin puterea exemplului, profesionişti, dedicaţi, muncitori. Premiem talentul, creativitate, altruismul", a menționat premierul Pavel Filip.

În domeniul medicinii, premiul naţional a fost acordat chirurgului Aureliu Batrânac și reumatologului Liliana Groppa. Gheorghe Savin a fost premiat pentru dezvoltarea genofondului național al viței-de-vie, iar Maria Cristea - pentru promovarea identității culturale. Premiul Național în valoare de 100 mii de lei se acordă cetăţenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu