Moldovenii cu paşaport de tip sovietic, obligaţi să-şi perfecteze buletine de identitate

Embed:

Cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşaport de tip sovietic ar putea fi obligaţi să-şi perfecteze buletine de identitate până la 1 iulie 2013. Asta dacă aleşii poporului vor susţine iniţiativa legislativă înaintată de deputaţii liberali Valeriu Munteanu şi Ion Hadârcă.

Proiectul a fost înregistrat astăzi, în Parlament, şi prevede modificarea Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte.

Potrivit deputaţilor liberali, proiectul de lege "va corecta o lacună juridică perpetuată pe parcursul fostelor guvernări şi va readuce la normalitate procesele administrative de evidenţă a populaţiei în vederea înlesnirii integrării europene". Autorii se arată nemulţumiţi de faptul că, "la mai bine de 20 de ani de la declararea independenţei, peste 8% din populaţia republicii continuă să folosească actele de identitate ale unui stat inexistent/defunct”. 

Liberalii susţin că înlocuirea paşapoartelor sovietice cu buletine de identitate noi se va face gratuit, având în vedere eliberarea gratuită a buletinelor de identitate pentru documentarea iniţială şi chiar perfectarea actelor de identitate la domiciliul persoanei incapabile de a se deplasa. Deputaţii liberali menţionează, în nota informativă, despre avantajele uniformizării actelor de identitate, printre acestea fiind şi evitarea câmpurilor echivoce din formularele tipizate, suprimarea registrelor incoerente, evidenţa mai corectă a cetăţenilor şi alegătorilor etc.

Potrivit datelor Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova, peste 260.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova continuă să deţină şi să utilizeze paşapoarte de tip sovietic (modelul anului 1974).

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu