Moldovenii consumă, pe an ce trece, tot mai multe soiuri de roşii

Moldovenii consumă, pe an ce trece, tot mai multe soiuri de roşii. Acest lucru îi fac pe grădinarii de la noi din ţară să testeze noi tipuri de tomate. Printre ei se numără şi Mariana Şeremet din satul Cigârleni, raionul Ialoveni, care are o grădină în care cresc aproximativ 130 de soiuri de roşii, rezistente la diferite provocări ale climei. Printre acestea se numără tomatele verzi şi cele negre.

Cele mai multe semințe care încolțesc în această grădină sunt donate sau cumpărate din alte țări. Multe dintre acestea sunt pe cale de dispariție.

"Semințele provin din foarte multe țări, începând cu Statele Unite, Franța, Belgia, Ucraina. Unele nu se adaptează, dar când alegem soiurile, care le primim sau le cumpărăm, căutăm să fie din țări cu clima asemănătoare ca a noastră sau chiar mai aridă. Astfel, cumva le dăm șanse mai multe să se adapteze, adică să corespundă locului nostru", a spus fondatoarea "Grădina Moldovei", Cigârleni, Mariana Şeremet.

Femeia spune că roşiile ei cresc într-un mediu natural, fără a fi stropite cu diferite soluţii.

"Aceste semințe sunt obișnuite. Răsadul a fost de la bun început călit. Deci, nu-l creștem în seră, în condiții sterile. Unica ce văd ele este ploaia cerească și în caz de o problemă și dacă reușesc, le fac ceai din urzică, care întărește imunitatea la tomate", a spus fondatoarea "Grădina Moldovei", Cigârleni, Mariana Şeremet.

Tomatele din categoria bicolore și albastre le putem găsi doar în grădina Marianei. Atât roșia, cât și frunzele și tulpinele plantei sunt acoperite cu puf gri. Soiul este adus tocmai din SUA. La fel, pentru a nu permite polenizarea roșiilor și a nu pierde specificul soiului, femeia astupă florile plantelor cu pânze.

"De aceea, noi recurgem la aceste perdele pentru a izola polonizarea aceasta încrucișată, fie prin pierdele, când sunt doar unu sau două fire, fie prin punguțe de genul acesta, care separă doar ceorchinul special dedicat pentru semințe", a spus fondatoarea "Grădina Moldovei", Cigârleni, Mariana Şeremet.

Grădina Marianei Șeremet este vizitată deseori de curioșii care vor să vadă soiurile neobişnuite de tomate sau chiar să cumpere legumele.

"La moment, ce suntem acasă oricând primim oameni în vizită, excursii să le zicem așa. Să le explicăm cum noi funcționăm, care e ideia grădinei, metodele aceste ecologice. Respectiv, dacă sunt semințele care le interesează, au posibilitatea să le procure", a spus fondatoarea "Grădina Moldovei", Cigârleni, Mariana Şeremet.

Marianei Șeremet organizează şi târguri de semințe. Un pliculeț cu 25 de semințe costă zece lei, iar dacă soiul de roșie este deosebit, preţul ajunge la 15 lei.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu