Moldovenii care revin în țară din zonele de risc, unde sunt cazuri de coronavirus, îndemnaţi să se adreseze la medicul de familie

Embed:

Ministerul Sănătăţii le solicită celor care revin în țară din zonele de risc, unde sunt cazuri de coronavirus de tip nou, să se adreseze la medicul de familie, pentru a fi examinaţi și monitorizaţi acasă timp de 14 zile. Potrivit unui ordin al ministerului, medicii de familie le vor elibera certificate de boală celor care au nevoie să le prezinte angajatorilor. 

"Persoanele care vin din zonele de nord ale Italiei sau au avut contact cu persoanele cu coronavirus să declare acest lucru atât la poliția de frontieră, când trec frontiera, cât și medicului de familie de sector", a menţionat Marina Golovaci, secretar de stat la MSMPS.

Reprezentanții ministerului Sănătății spun că mizează pe responsabilitatea cetățenilor și îi îndeamnă să respecte toate regulile recomandate de specialiști, pentru a evita răspândirea coronavirusului pe teritoriul țării noastre. Totodată, cei veniți din zone de focar epidemic sunt rugați să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile, pentru a exclude probabilitatea de infectare cu virusul de tip nou.

"Acasă pacientul trebuie să evite timp de 14 zile contactul și ieșirea în exteriorul domiciliului, să minimalizeze contactele și în cadrul domiciliu și cu persoanele apropiate cu care trăiește", a explicat Golovaci.

Potrivit secretarului de stat al ministerului Sănătății, Marina Golovaci, persoanele venite din zonele de risc, pe lângă faptul că trebuie să stea acasă, ele trebuie să măsoare temperatura de trei ori pe zi și să anunțe medicul de familie. Totodată, acești oameni trebuie să monitorizeze starea lor de bine, iar în caz că pe parcurs apar unele simptome precum febra, durerile de gât și de nas, să se adreseze de urgență la medic.

"Pacientul respectiv va fi tratat în cadrul spitalului și deja după vindecare se plasează acasă. Totodată, la domiciliu, din casa de unde el vine sau centru, dacă e vorba de vreun centru de plasament, atunci se instituie regim de carantină și de evidență în focar. Deci, persoanele, care au fost cu el în contact, se monitorizează", a declarat Marina Golovaci.

Persoane suspecte de contaminare cu COVID 19 sunt considerate acele care manifestă semne clinice de boală și vin din zone de focar sau cele care știu și recunosc că au fost în contact cu persoanele infectate cu noul tip de virus.

O femeie, care ieri a venit acasă cu avionul, după o vacanţă în Italia, a povestit că a stat timp de două săptămâni în Veneto, una din regiunile aflate în carantină, după ce a fost înregistrat un caz de deces din Cauza Covid-19.

Femeia spune că nu a fost informată de nimeni despre necesitatea de a merge la medic, dar, spune că o va face singură, pentru că este un cetăţean responsabil.

Potrivit reprezentanților ministerului Sănătății, în prezent, în țara noastră nu a fost identificată nicio persoană suspectă de coronavirus. Între timp, Poliţia de Frontieră anunţă că în ultimele 24 de ore, la intrare în ţară, nu au fost depistate persoane cu simptome de COVID-19. 745 de oameni au ajuns în R.Moldova cu rute directe din Italia. În total, în punctele de trecere a frontierei, au fost completate 884 de fişe epidemiologice individuale.

loading...

Lasă un comentariu