Moldovenii care primesc pensii peste hotare ar putea avea acces la servicii medicale gratuite în Moldova

Moldovenii care primesc pensii peste hotare ar putea avea acces la servicii medicale gratuite în Moldova. 

Un proiect de lege în acest sens va fi înregistrat săptămâna aceasta la parlament de către deputaţii socialişti. 

"Ei au muncit şi la noi în ţară, au achitat taxe", a menţionat Vladimir Odnostalco în cadrul unui briefing de presă.

O altă iniţiativă a deputaţilor socialişti constă în deschiderea punctelor farmaceutie în fiecare localitate, ce vor avea în dotare medicamentele de primă necesitate, precum şi preparatele compensate. 

"Criteriile de funcţionare a acestor puncte vor fi coordonate cu specialiştii şi ministerul". a spus Odnostalco.

În acelaşi timp, se propune instituirea unui sistem de trasabilitate a medicamentelor pentru a spori calitatea preparatelor farmaceutice, comercializate în ţară. 

"Astfel, vom vedea fiecare pastilă, fiecare flacon, care intră în ţară, în ce depozit unde ajung, în ce farmacie se vinde, ce pacient le administrează", a menţionat deputatul socialist. 

Accesul la produsele de tutungerie a tineretului. "Fumătorii vor trebuie să se trateze din cont propriu. În prezent, statul cheltuie milioane de lei pentru tratamentul maladiilor, provocate de consumul de tutun", a spus Odnostalko, menţionând că ar putea fi majorată limita de vârstă pentru comercializarea ţigărilor şi produselor din tutun. 

Printre alte iniţiative legislative, socialiştii au menţionat: achitarea costului biletului până la Chişinău pentru pacienţii cu boli oncologice, reluarea programului "Un medic pentru tine", consultaţii gratuite ale stomatologilor în toate instituţiile preşcolare şi şcolare din ţară, înzestrarea cu autospeciale a instituţiilor medicale, demonopolizarea sistemului de dializă, revizuirea regulamentului de salarizare şi criteriilor de salarizare a cadrelor medicale, revizuirea listei medicamentelor compensate după substanţa activă, elaborarea Legii privind activitatea psihologică, iniţiată în legislatura precedentă. 

 

 

 

 

 

 

loading...

Lasă un comentariu