Moldovenii care locuiesc și muncesc în Franța vor putea primi un suport financiar dacă vor reveni acasă

Cel puţin trei mii de moldoveni care locuiesc și muncesc în Franța vor putea primi un suport financiar dacă vor reveni acasă. Banii sunt oferiţi de către autoritățile franceze  în baza unui acord semnat cu cele moldovenești. Ajutorul acordat este destinat pentru reintegrarea socială, reîncadrarea în câmpul muncii, precum şi pentru iniţierea unei afaceri în Republica Moldova.

Cetăţenii care muncesc sau învaţă în Franţa vor putea depune dosarul pentru a beneficia de un suport financiar unic care ţine de reintegrarea socială. Pentru o perioadă de jumătate de an, un adult va putea primi 400 de euro, iar un minor 300 de euro. Banii sunt oferiţi pentru cheltuielile de primă necesitate, precum achitarea serviciilor comunale, studii, cazare sau alimentare.

"Al doilea tip de ajutor se oferă pentru reintegrarea în câmpul muncii, care va fi oferit pentru un an de zile şi acest ajutor va include asigurarea unei părţi din salariul brut, în afara contribuţiilor angajatorului, în mărime de 50 la sută din contractul de muncă" a spus viceministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Anastasia Oceretnîi.

Cel de-al treilea tip de ajutor financiar ţine de oferirea unui grant pentru iniţierea unei afaceri acasă. Persoanele interesate vor beneficia de suport pentru calificare, precum şi un suport financiar.

"După deducerea tuturor cheltuielilor suma acordată unei persoane se poate ridica până la opt mii de euro. Dar nu este vorba de o sumă plătită în bani cheş, ci e vorba de investiţii. De exemplu, dacă persoana îşi va cumpăra un tractor, vom plăti pentru tractor", a spus directorul general al Oficiului Francez de Imigrare şi Integrare, Didier Leschi. 

Prin intermediul acordului dat se doreşte stimularea moldovenilor de a reveni acasă şi să muncească legal în Republica Moldova. Dosarele pot fi depuse începând cu data de două octombrie, iar acordul de colaborare este semnat pentru un an de zile. Legal pe teritoriul Franţei locuiesc şi muncesc 3128 de cetăţeni. Însă, numărul celor stabiliţi ilegal este cu mult mai mare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu