Moldovenii care deţin cetăţenie română aleg preşedintele: Paşapoartele pot fi ridicate în ajunul alegerilor

Embed:

Moldovenii care vor să participe la alegerile prezidenţiale din România, dar încă nu şi-au ridicat paşapoartele româneşti de la consulate, o pot face în ultimele trei zile înainte de scrutin. Anunţul a fost făcut de ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă, în cadrul unei conferinţe de presă. Diplomatul a menţionat că măsura a fost luată pentru a le fi asigurat dreptul de vot tuturor moldovenilor care deţin cetăţenie română.

Ambasadorul a declarat că la secţia consulare a Ambasadei României la Chişinău este un număr mare de paşapoarte care au fost eliberate cetăţenilor români din Republica Moldova, dar care încă nu au fost ridicate.

"Aceşti cetăţeni au posibilitatea să-şi ridice paşapoartele respective fără niciun fel de programare prealabilă, în zilele de luni marţi şi miercuri, între orele 14:00 - 15:00.", a spus ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă.

Daniel Ioniţă a mai adăugat că cei care vor să voteze prin corespondență, trebuie să se grăbească pentru că termenul limită ca buletinele să ajungă la misiunea diplomatică, sediul biroului electoral sau oficiul consular este 7 noiembrie.

Diplomatul român a mai anunţat că moldovenii au posibilitatea să voteze în orice secţie de votare din ţară pentru că pot fi înscrişi în liste suplimentare cu ajutorul unor tablete. Toate secţiile vor fi monitorizate video, cu excepţia cabinelor în care alegătorii vor vota. În total, pentru alegerile prezidenţiale din România, pe întreg teritoriul ţării noastre vor fi deschise 37 de birouri de votare. Cele mai multe, 12 la număr, vor fi în Chişinău. Faţă de scrutinele precedente, sediul unui birou a fost schimbat.

"Chişinău 12, teatrul "Satiricus". Secţie nou înfiinţată, în Chişinău, în locul secţiei care în trecut funcţiona la institutul căii ferate", a spus ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă.

O altă noutate este că, pentru prima dată, va fi deschisă o secţie şi în Străşeni. Moldovenii cu cetățenie română vor putea să-și exprime opțiunea de vot pe durata a trei zile, în perioada 8-10 noiembrie.

14 candidaţi vor lupta pentru funcţia de preşedinte al României. În cazul în care liderul de la Cotroceni nu va fi ales din primul tur de scrutin, cel de-al doilea este preconizat pentru 22-24 noiembrie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu