Moldovenii au prins gustul vieţii în rate. Credite în valoare de 2,1 miliarde de lei, cerute în ianuarie

Embed:

Moldovenii solicită tot mai multe credite. În ianuarie 2019, băncile au acordat împrumuturi în valoare de peste două miliarde de lei, cu aproape 25 la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Datele BNM arată că aproape 69 la sută din credite au fost oferite în lei. Restul au fost contractate în valută. Din împrumuturile acordate în monedă naţională, peste 782 de milioane au fost accesate de societățile comerciale, iar în jur de 612 milioane de persoanele fizice.

Statistica mai arată că firmele au luat bani pentru dezvoltarea comerţului, agriculturii şi industriei alimentare. Iar persoanele fizice au solicitat cele mai multe credite pentru consum, dar şi pentru cumpărarea sau construcţia locuinţelor. 

Mai bine de jumătate din împrumuturi au fost contractate pe un termen de la doi la cinci ani. Acelaşi raport al BNM arată că ratele s-au micşorat în ianuarie comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018: cu 1,46 de puncte procentuale pentru creditele în lei, iar pentru cele în valută cu 0,56 de puncte procentuale.

Expertul în economie, Veaceslav Ioniţă explică tendinţa prin faptul că oamenii au mai multă încredere în instituţiile bancare. Totodată, ei au început să investească în imobile.

"Banca Naţională a avut o politică foarte strictă faţă de băncile comerciale. Anul trecut am avut practic o explozie a creditelor ipotecare, aşa creştere nu am mai avut niciodată. Cetăţenii îşi măresc consumul atunci când ei speră că bunăstarea lor materială este destul de bună, perspectivele pe viitor tot sunt bune", a declarat Veaceslav Ioniţă, expert în economie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu