Moldovenii ar putea fi scutiţi de tarifele roaming pe teritoriul Uniunii Europene

Embed:

Până în 2020, moldovenii ar putea fi scutiţi de tarifele roaming pe teritoriul Uniunii Europene. Anunţul a fost făcut astăzi de comisarul UE pentru vecinătate, Johannes Hahn, în cadrul Reuniunii Parteneriatului Estic desfăşurată la Chişinău.

Demnitarul susţine că o declaraţie în acest sens va fi luată la Summitul ţărilor parteneriatului, care va avea loc în această toamnă la Bruxelles.

Potrivit lui Hahn, documentul va fi aplicat şi în celelalte cinci state din cadrul acordului. 

"Noi vom oferi acces la bandă largă şi armonizarea accesului roaming pentru parteneriat. De asemenea, vom pune accentul pe statul de drept şi drepturile fundamentale. Vrem să finalizăm reţeaua extinsă de transport european. Acesta este unul din exemple pe care le putem oferi", a declarat comisarul UE pentru Vecinătate, Johannes Hahn. 

Declaraţia a fost făcută în cadrul celei de-a noua Reuniune a Parteneriatului Estic găzduit de Chişinău.

La eveniment participă miniștrii de Externe ai țărilor membre ai acordului.

"Republica Moldova va continua să manifeste aceeaşi atitudine pro activă în ceea ce priveşte valorificarea tuturor oportunităţilor pe care le oferă parteneriatul estic, în primul rând pentru a facilita implementarea acordului de asociere, care după cum cu toţii cunoaşteţi este plasat în centrul proiectului de reformare a ţării", a spus ministrul de Externe, Andrei Galbur. 

Reprezentantul Kievului la reuniune susţine că la Summitul Parteneriatului Estic din luna noiembrie, autorităţile de la Bruxelles trebuie să ofere perspective clare de aderare pentru Ucraina, Georgia și Moldova. Săptămâna trecută, cele trei ţări au semnat în acest sens o declaraţie comună expediată Parlamentului European.

"Deci este foarte important să conţină declaraţia elemente clare în ce priveşte aspiraţiile noastre de aderare la UE şi cum urmează să diminuăm riscurile cu care ne ciocnim, de exemplu atacurile cibernetice şi alte ameninţări, împreună cu propaganda rusească", a precizat viceministru de Externe al Ucrainei, Olena Zerkal.

"Summitul va fi o altă ocazie de a ne gândi, de a reflecta cum să mergem mai departe, iată de ce nu vom vorbi doar despre perspectivele 2020, dar şi după 2020", a spus comisarul European pentru Extindere, Johannes Hahn.

Conflictele înghețate de pe teritoriul ţărilor Parteneriatului Estic a fost un subiect sensibil al reuniunii. Situaţia din Karabahul de Munte a creat tensiuni între oficialii Azerbaidjanului și Armeniei.

"Cred că ştiţi că cele mai mari probleme pentru Azerbaidjan sunt conflictele existente cu Armenia. Aşteptăm ca la următorul summit va fi o abordare unificată şi coerentă în ce priveşte toate conflictele existente în zona parteneriatului estic", a subliniat viceministrul de Externe al Azerbaidjanului.

"De foarte multe ori reprezentantul Azerbaidjanul abuzează pentru a veni cu provocări. Pe 4 iulie, conducerea Azerbaidjanului a început, din nou, tactica organizaţiilor teroriste şi de foarte multe ori a folosit populaţia ca scut civil. În acelaşi timp, au bombardat Nagorno-Karabah cu rachete", a conchis ministrul de Externe al Armeniei, Edward Nalbandian.

Moldova a aderat la Parteneriatul Estic în mai 2009. Din acord mai fac parte Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaidjan și Georgia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu