Moldovenii ar putea fi nevoiţi să achite 40 de dolari, pentru a avea semnal televizat

Embed:

Integrarea Europeană presupune şi cheltuieli. Trecerea, până în 2015, de la televiziunea terestră la cea digitală, condiţie impusă de UE, s-ar putea să-i coste scump pe moldoveni. Astfel, pentru a recepţiona semnalul, fiecare televizor va avea nevoie de un dispozitiv care costă, cel puţin, 40 de dolari. Asta, dacă statul nu le va oferi gratuit oamenilor câte un astfel de aparat.

Trecerea la televiziunea digitală se va face treptat. În prezent, în Chişinău sunt testate deja 20 de canale digitale. Cea mai grea şi mai costisitoare va fi, însă, ultima etapă şi anume, asigurarea populaţiei cu set-top-box-uri. Conectate la televizor, acestea ar permite accesul la semnalul televizat.

"Ne vom confunta cu o problemă. O mare parte a populaţiei cu venituri mici vor fi impuse să cumpere aceste adaptoare necesare pentru a prelua semnalul", a menţionat preşedintele CCA, Marian Pocaznoi.

Cei care au televizoare moderne, nu vor trebui să procure acest dispozitiv, pentru că el este deja incorporat în televizor. Un set-top-box costă în jur de 40-50 de dolari. Autorităţile urmează să decidă, cum îi vor scuti pe cetăţeni de povara de a-şi achiziţiona noile echipamente.

Potrivit Strategiei elaborate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei, calitatea transmisiei în sistem digital va fi mai bună comparativ cu cea terestră. Mai mult, moldovenii ar avea posibilitatea să vizioneze aproximativ 60 de canale naţionale. În 2015, la televiziunea digitală vor trece şi ţările vecine, România şi Ucraina.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu