Moldovenii, afectaţi de deprecierea monedei euro

Embed:

Criza din Zona Euro a provocat prăbuşirea monedei unice europene. Cursul pentru un euro, stabilit, astăzi, de Banca Naţională a Moldovei, este de 15 lei şi 37 de bani.

Ultima dată, un euro a costat mai puţin de 15 lei şi 40 de bani, conform cursului oficial al Băncii Naţionale a Moldovei, în august 2010. La începutul acestui an, moneda unică europeană valora exact cu un leu mai mult decât astăzi. Astfel, cei care au depus, la începutul acestui an, o mie de euro în bancă au pierdut până în decembrie 1.000 de lei. De fapt, au avut de pierdut de două ori. Şi asta pentru că euro s-a depreciat faţă de începutul anului cu şase procente, iar preţurile au crescut cu aproximativ opt la sută.

Oamenii spun că deprecierea monedei unice europene îi afectează, mai ales pentru că suntem în ajunul sărbătorilor, când trebuie să schimbe euro pentru a face cumpărături.

În acelaşi timp, experţii susţin că euro ar putea să se deprecieze şi mai mult. "În mare parte, căderea euro este determinată de noutăţile privind un nou val de recesiune în Uniunea Europeană. Căderea la circa 1,29 este una neaşteptată şi încă nu se cunoaşte care va fi pragul minim. Se pare că euro va atinge, faţă de principalele valute, un prag de stabilizare. Potrivit mai multor opinii acesta ar putea fi 1,25-1,27", a menţionat Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă.

Deprecierea euro îi afectează, în special, pe exportatorii care vând mărfurile pe piaţa europeană şi iau mai puţini bani, atunci când schimbă euro în lei. De asemenea, au de suferit cei care primesc euro de peste hotare, precum şi cei care au salarii fixate în moneda unică europeană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu