Moldoveni preferă să-şi păstreze economiile în lei

Embed:

Este tot mai sigur să ţii banii la bancă. Moldovenii au tot mai multă încredere în sistemul bancar, dar şi în moneda naţională. Deponenţii care şi-au plasat economiile în lei moldoveneşti au câştigat atât de pe urma aprecierii leului, cât şi din rata înaltă a dobânzii. Pe de altă parte, cei care şi-au plasat economiile în euro au suportat pierderi.

Cei mai mulţi dintre moldoveni şi-au plasat economiile în băncile din ţară. Comparativ cu 2004, în 2011 volumul depozitelor s-a majorat aproape de 4 ori şi a depăşit suma de 30 de miliarde de lei. Anul trecut, cele mai multe depozite au fost deschise în lei moldoveneşti - peste 17 miliarde, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 16% faţă de 2010. Volumul depozitelor în valută a rămas practic, la nivelul lui 2010.

În acelaşi timp, în 2011, aproape 60 la sută din volumul total de depozite au fost deschise în moneda naţională.

"Dobânda la depozite în lei este mai mare decât la cele în valută, pe de altă parte leul moldovenesc s-a apreciat în ultima perioadă, şi pe parcursul anului 2011, cei care au depus în lei moldoveneşti au câştigat dublu.  Cei care au avut mijloace doar în moneda euro, au avut de pierdut pentru că euro într-adevăr s-a depreciat în special, în ultima perioadă de timp", a declarat Marin Moloşag, prim-viceguvernator BNM.

Depozitele în euro au avut o pondere de aproape 74 la sută din totalul depozitelor în valută. Pentru a asigura veniturile şi a minimiza pierderile, specialiştii recomandă plasarea economiilor atât în valută, cât şi în moneda naţională.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu