Moldoveanca în vârstă de 17 ani, Anastasia Zacrevschi a ocupat locul 40 în faza de calificare a Campionatelor Mondiale de gimnastică ritmică

Embed:

Dragostea pentru sport. Gimnasta în vârstă de 17 ani din Moldova Anastasia Zacrevschi a ocupat locul 40 în faza de calificare a Campionatelor Mondiale de gimnastică ritmică, ajungând în "Top 160 cele mai bune sportive ale lumii".

Tânăra cucereşte rapid scena mondială a gimnasticii ritmice, aducând Moldovei râvnitele medali de aur de la competițiile de prestigiu. Cum s-a întâmplat, ca dintr-o fată obișnuită să crească o sportivă talentată, vedeţi în reportajul ce urmează.

Fata cu caracter de fier - așa este numită Nastia Zacrevschi, care la 17 ani a câștigat bronzul la competițiile preliminare pentru a doua ediţie a Jocurilor Europene de la Minsc,de șapte ori a fost prima în campionatele Moldovei și a primit titlul de maestru în sport. Tânăra campioană se antrenează pe covor de când avea cinci ani și își petrece aproape tot timpul liber la sală.

"Toată lumea crede, că gimnastica ritmică este doar aruncarea unui cerc, răsucirea panglici, sau rularea unei mingi. Dar de fapt, în spatele acestui cuvânt este foarte multă muncă."

Nastea şi antrenorul ei petrec pe covorul de antrenament câte opt ore pe zi, şi sincer se bucură de victorii, pentru că știu cât de grea este calea spre succes.

"Locul unu, doi sau trei - emoţiile depind de competiţii. Dar când este o competiție de testare, precum la Minsk, când stăteam alături de standardele gimnasticii ritmice din Rusia și Belarus - am avut emoții. Şi aud: "Zacrevschi Anastasia, locul al treilea" - da serios?!"

Caracterul de fier sportiva l-a moștenit de la părinţi. Tatăl ei este un fost polițist, iar mama a făcut serviciul în armată. Astăzi Nastia este o adevărată mândrie pentru familia Zacrevschi, care ţine pumnii pentru ea înainte de fiecare competiție.

"Eu am o tradiţie - înainte de competiţie îmi şterg mâinile cu un prosop şi-l predau antrenorului. Şi o altă tradiţie - neapărat vorbesc cu tata aproximativ cu o oră înainte de competiţie, astfel mă pregătesc moral."

Maria Nikolaev este antrenoarea Nastei de 12 ani. Ea susţine, că principala cheie a succesului gimnastei este capacitatea ei de muncă.

"Doar talentul - este puţin. Succese vor fi doar în primii doi - trei ani, patru ani cel mult. Însă în cazul, când copilul nu are suficient talent, dar există sârguință, muncă zilnică și o mare dorință - sunt multe şanse, că va realiza totul."

Acum Nastea îşi face studiile la Colegiul Pedagogic. Visul ei este să devină antrenoare a viitoarelor campioane.

 "Vreau să fiu kinetoterapeut, medic sportiv. Mi se pare că antrenorul trebuie să cunoască foarte bine structura corpului și a mușchiulor, deoarece de multe ori nu este suficient ca antrenorul doar să înțeleagă, că te doare cu adevărat."

Acum Nastea și antrenorul ei pregătesc un nou program pentru participarea la Campionatul Republicii, care va avea loc în toamna viitoare.

Lasă un comentariu