Moldova, VULNERABILĂ LA INUNDAŢII! Zonele care prezintă un RISC MAJOR să ajungă SUB APE

Embed:

Moldova este vulnerabilă în fața inundațiilor. O spun experții de la Banca Mondială, care au elaborat profiul de risc al ţărilor din Europa la acest capitol. Potrivit specialiştilor, cele mai expuse riscului sunt raioanele din nordul şi estul țării, unde probabilitatea producerii intemperiilor la fiecare zece ani este de 50 la sută.

În raportul întocmit de Banca Mondială se arată că inundaţiile sunt o calamitate cu incidenţă frecventă în țara noastră.

În document se spune că, anual, 70.000 de oameni au de suferit de pe urma intemperiilor, iar prejudiciul ajunge, în medie, la 100 de milioane de dolari.

Potrivit experților, cele mai vulnerabile la inundaţii sunt şapte raioane din nordul ţării, iar în centrul Moldovei un risc sporit persistă în raionul Dubăsari.

În aceste regiuni probabilitatea producerii viiturilor puternice o dată la zece ani este de 50 la sută.

Pe de altă parte, experții susţin că cel mai mic risc de producere a indundaţiilor este în raioanele Ungheni, Călăraşi, Nisporeni şi Hânceşti din zona de centru, iar în sud cel mai puţin vulnerabile sunt raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Cimişlia şi Găgăuzia.

Zeci de sate inundate, sute de case și mii hectare de culturi distruse. Acesta este tabloul dezastruos al inundațiilor din ultimii 10 ani, care au provocat pabuge de milioane de dolari.

În 2008, Moldova a fost lovită de cele mai grave inundaţii din ultimii 70 de ani. Atunci, timp de cinci zile, cantitatea precipitaţiilor căzute a depăşit norma admisibilă pentru două luni.

În iulie 2008, pe anumite segmente, nivelul apei în râul Nistru s-a ridicat cu aproximativ 10 metri, în timp ce digurile de protecţie puteau rezista la un nivel de două ori mai mic.

Pagubele provocate de inundaţiile din vara anului 2008 au fost evaluate la 120 de milioane de dolari. Este vorba despre imobile, infrastructură și culturi agricole distruse. Cel mai mult a avut de suferit nordul țării.

Calvarul inundaţiilor nu i-a ocolit nici în 2010 pe moldoveni. În iunie, au ieșit din matcă râurile Prut şi Nistru şi au făcut pagube în satele din raioanele Floreşti, Ungheni şi Briceni.

În scurt timp, și sute de case din satul Nemţeni, raionul Hânceşti, au fost acoperite de ape, iar doi oameni au murit înecaţi.

O altă viitură a lăsat sub cerul liber sute de familii din satul Cotul Morii, din același raion. Pagubele provocate de inundaţiile din 2010 au fost estimate la peste 40 de milioane de dolari.

Vara trecută, în raionul Hânceşti, peste 250 de gospodării și trei grădinițe au fost inundate din cauza ploilor. Pagubele au fost estimate la peste 300.000 de lei.

Și raionul Leova a fost lovit de inundații. Viitura a afectat mai multe gospodării, zeci de fântâni și beciuri, a dărâmat trei poduri și a rupt aproximativ 100 de metri de garduri.

În orașul Iargara, digurile a două lacuri au cedat sub presiunea apei. Peste 400 de salvatori şi pompieri au intervenit pentru lichidarea consecințelor intemperiei. Două săptămâni mai târziu, peste 80 de gospodării din oraşul Ceadîr-Lunga au fost inundate în urma ploilor torenţiale.

Nici Capitala nu e ocolită de ape. Când plouă puternic, strada Albişoara se transformă într-un adevărat lac. Apa depășește uneori un metru şi jumătate, iar maşinile plutesc.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu