Moldova, vizitată tot mai des de înalţi oficiali europeni. Se va pune cruce pe rezolvarea conflictului transnistrean? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.53) Boţan: Dacă sunt iresponsabili, această alianţă va submina opţiunea strategică a ţării noastre. 

(UPDATE 22.52) Tulbure: Rezultate nu vor fi. Premierul nu trebuie să se oprească şi să purceadă la consultări pentru a forma o alianţă efectivă cu opoziţia pentru a folosi acest an pe care îl avem până la summitul de la Viena. 

(UPDATE 22.51) Ţurcanu: Funcţionarii şi cetăţenii trebuie să participe pentru a ne fi tuturor bine. 

(UPDATE 22.51) Braghiş: Cred că problmeele vor exista mai departe. Ne e vorba de AIE, ci şi de celelalte partide din Parlament. Mesajul comun este foarte important. Felul în care guvernarea actuală va găsi un cosnsen cu opoziţia. 

(UPDATE 22.50)Ţurcanu: Aceste discuţii există. Chiar şi în privinţa consulatelor. Multe probleme insurmontabile s-au depăşit. Preşedintel creează o platformă de discuţii. 

(UPDATE 22.48) Boţan: AIE nu a venit să se răzbune şi să îi plătească fostei guvernări cu aceeaşi moedă. Atunci erau fricţiuni între putere şi opoziţie, iar acum sunt şi în AIE. Ei nu vorbesc între ei, nu ştiu ce ace stânga şi cu dreapta. Domnul preşedinte ar trebui să îi invite să le spună că politica externă o promovează Guvernul, iar dacă sunt probleme, trebuie să ne întâlnim şi să discutăm. Preşedintele ar trebui să intervină pentru a pune capăt acestei discordii şi mă tem că AIE va plăti poliţele. RM poate scăpa o oportunitate foarte mare. 

(UPDATE 22.46) Braghiş: Şi atunci tot se cumpărau deputaţi, ba chiar şi mai mulţi. Fix aşa era în 2005. Domnul Voronin astăzi primeşte fix aceeaşi monedă după cum s-au comportat comuniştii atunci. 

(UPDATE 22.44) Tulbure: Dialogul cu opoziţia nu este întrerupt de Bruxelles, ci şi din Chişiău. Se blochează proiectele opoziţiei, se cumpără deputaţii. 

(UPDATE 22.42) Ţurcanu: Opoziţia de aceea şi există. Fraza actuală este "cine nu e cu noi, este împotriva noastră". Când eşti antoganizat, nu poţi gândi limpede, te blochezi, ai reacţii care nu sunt naturale. Ar trebuie să se clarifice lucrurile într-o altă manieră. 

(UPDATE 22.38) Tulbure: Noi îi credem pe cei din UE drept oameni naivi şi idioţi care se las păcăliţi de poveştile depe meleagurile mioritice. Nu. Niciodată nu vom primi acest bonus şi regim liberalizat de vize fără progrese reale. Omului poţi să îi iei ceva cu forţa, dar nu poţi să îi dai. Populaţia arată semne de nemulţumire. Rezultatele sondajelor nu indică anume că cealaltă parte nu vrea reformări, ci că AIE să se ocupe de integrare. Acesta este sensul acestor cifre. Când vine un emisar din Orient, în tradiţia politică să discute cu puterea. Occidentul vorbeşte cu puterea, socitetea şi opoziţia. Emisarii europeni şi-au schimbat poziţia. Ei vorbeau aparte cu opoziţia şi nu împreună cu puterea. 

(UPDATE 22.32) Boţan: Semnalele din partea UE sunt de încurajare. CE contribuie şi financiar, dar nu cred că Moldova va semna acordul de asociere. În culise, în discuţi cu diplomaţii de la Berlin, doar 10% dintre deputaţii Bundestagului se interesează de Europa de Est. UE nu este un grup de fraieri, este o instituţie foarte serioasă. Dar unde sunt rezultatele noastre? Mesajele lui Barroso şi Komarowsky sunt favorabile. Soluţionarea conflictului transnistrean nu este un impediment, dar acastă problemă trebuie cumva să fie abordată. Însă UE nu vrea să antagonizeze Rusia. Trebuie să fim oneşti. Este important să devenim un partener credibil pentru UE. 

(UPDATE 22.29) Braghiş: Partea cea mai dureroasă şi periculoasă sunt neînţelegerile continue din AIE. Permanent apare la suprafaţă ceva ce provoacă disensiuni. Avem mai mutle ţări guvernate de alianţe, dar problemele apar când vorbesc cu alegătorii. Dacă AIE a aprobat un program, acesta trebuie implementat de toţi. De fapt, iniţial nouă ni s-a demonstrat că există înţelegeri asupra unor acţiuni, dar gelozia sau intersul politic sunt periculoase. Ne aflăm într-o situaţie mult prea favorabiă de semnare a acordului cu EU. Moldova are cele mai mari şanse de a semna acest acord, dar nu înseamnă că acest acord poate fi dus până la capăt. 

(UPDATE 22.19) Ţurcanu: Liniştea de acum este şi graţie alegerii preşedintelui. Modul în care se arată AIE, să nu uităm că este o coaliţie şi doar atunci când este un singur partid la guvernare lucrurile par liniştite. Nu putem peste noapte să ne dorim ceva. Toate partidele îşi doresc ceva, dar mecanismele sunt diferite. Este normal să fie aşa pentru că fiecare au viziuni despre cum se pot schimba lucrurile. O lege votată de Parlament trebuie votată. Toată lumea trebuie să participe la procese. Poate fi decisiv pentru Moldova, pentru că la un moment dat nu te poţi împotrivi unui curs năvalnic. Oamenii simpli îşi doresc o schimbare, unii dintre ei sunt captivii unei mentalităţi din trecut, dar ei vor o schimbare. Acestea fiind cumulate se pot înegistra unele progrese. Eu îmi amintesc de anumite legi ultrademocratice, dar erau ineficiente. Când la CCA sunt numite persoane care sunt propuse de ONG-uri, dar în realitate sunt numite de partide, vin şi spun că aş prefera ca partidele să îşi numească pe faţă reprezentanţii, să ştim cine sunt aceştia. Dacă un om este pus într-o funcţie şi îndeplineşte ordinele de partid, el trebuie demis. În SUA toată lumea ştie cine este democrat şi republican şi nu se demite peste noapte. 

(UPDATE 22.14) Boţan: Fiecare înţelege că Ucraina este mult mai importantă pentru UE, faţă de RM. Ucraina a demonstrat că poate pune piciorul în prag şi spune "nu" dacă se deraiază de la anumite principii. Vizita oficialilor UE sunt mesaje foarte puternice de susţinere. Dacă aceste mesaje nu vor fi percepute vor avea aceeaşi soartă. Nu va trebui AIE să se plângă că nu au avut suport, pentru că nimeni nu a avut un suport mai mare în Parteneriatul Estic. Dacă PCRM avea un mesaj de integrare, era bine să fie o competiţie între AIE şi PCRM. Prin politica lor şi-au complicat viaţa. Acum ei un oponent care evocă dublele standarde. Este momentul ca Preşedinţia să intre în joc calm şi liniştit şi să spună că dacă există fricţiuni, Preşedinţia poate fi un mediator. Ea nu se ocupă în treburile ministerelor sau în problmea transnstreană ca să nu vedem o gelozie. Mesajul europenilor este să nu revină la certuri.

(UPDATE 22.13) Tulbure: Vizitele sunt un lucru bun, dar nu ai pe cine ajuta aici. 

(UPDATE 22.11) Ţurcanu: Mi se pare normal ca la răstimpuri să vină oficiali europeni pentru că Moldova face parte din Europa, deşi unele forţe au vrut să izoleze RM. Occidentul este o zonă de atracţie. Avem o imagine trunchiată despre UE. 

(UPDATE 22.05) Tulbure: Schuebel a spus că fraza lui Barroso nu se referă la aderarea definitivă, ci semnarea acordului, deşi nu cred că asa se va întâmpla peste un an. Din toate condiţiile înaintate de UE pentru îndeplinire, doar Transnistria a fost dată într-un fel la o parte. De ce vin intensiv în Moldova aceşti oficiali? Momentele organizatorice ale AIE sunt depăşite, preşedintele este ales, nu mai sunt obstacole de îndeplinire ale refrormelor. Lucrurile nu s epornesc după alegerea preşedintelui. Noi mergem doa rla capitolul de adoptare a legislaţiei. Aici nu se implementează nimic. Avem concepţia pentru combaterea corupţiei, dar lumea nu simte aceste schimbări. Avem aceeaşi situaţie cu administrarea întreprinderilor de stat sunt falimentate intenţionat pentu a fi privatizate şi mă tem că în privatizare vor participa cei care sunt acum în AIE. Demnitarii UE vin să bifeze acest succes, dar nu putem vorbi despre un succes. Ca la Puşkin "eu singur sunt fericit să mă mint". 

(UPDATE 22.00) Braghiş: Decizia de aderare a unei ţări la UE este una politică. Dacă un context internaţional este pozitiv, chiar cu probleme interne, ţara va fi acceptată. Acelaşi lucru se produce în cazul Republicii Moldova. Problema transnistreană era pusă drept nr.1 de către europeni, iar acum nu este aşa. Asistăm la schimbarea opiniei politice. Chiar şi cu unele probleme, dacă va fi aprobată decizia de aderare, se va merge la integrare. Este vorba de rezultatul politicilor externe care nu a avut succese. Este o problemă a imaginii UE. Dacă revenim la istoria recentă, România este acceptată în UE, dar a rămas monitorizată la mai multe capitole. Nu văd de ce Georgia ar putea deveni mai repede membră a UE. RM este o ţară mică, ce are o economie subdezvoltată, iar un ajutor din UE va avea impact mai mare decât a Ucrainei, care este o ţară puternică cu economie dezvoltată, dar necesită mai mult efort. 

(UPDATE 21.50) Ţurcanu: Moldova nu va adera la UE pe nepregătite. Mai mulţi lideri ai UE au spus că este nevoie de reforme, schimbare de mentalitate, adaptare la nişte condiţii, iar RM are zone unde nu există aşa ceva. În civilizaţia Occidentală sunt mai multe valori, una care este solidaritatea, un cuvânt devenit referinţă. Pentru europeni nu este un cuvânt gol. Polonia a trecut prin condiţii asemănătoare cu RM cu 15 ani în urmă. Preşedintele Poloniei susţine că era mult scepticism de ceea ce se întâmpla în mai multe zone. Moldova nu este singulară. Este nevoie de o mobilizare. Moldova trebuei să pună piciorul în prag în privinţa unor instituţii. Nu poţi mişca lucrurile înainte dacă nu există un consens. Nu mai poţi oscila la nesfârşit între două opţiuni. Lucrurile nu trebuie privite în alb-negru. Cetăţenii trebuie să simtă. Preşedintele Poloniei a avut un mesaj tranşant. Am putut privi mesaje netrunchiate. UE rămâne o zonă foarte stabilă, de dezvoltare durabilă, iar pentru RM este cea mai atractivă.  

(UPDATE 21.46) Boţan: Parţial merităm aceste vizite. Dumnezeu dă, dar în traistă nu pune. Abia recent AIE a terminat cu conflictele şi neînţelegerile de ordin organizatoric, cu excepţia numirii viceminiştrilor. Nu ştiu dacă este o conincidenţă sau o susţinere deschisă a UE. Parteneriatul Estic est einiţiativa Polonie şi Suediei. Vedem că oficialii vin cu mesaje de încurajare. Pentru UE, Parteneriatul Estic este o zonă de responsabilitate comuncă cu Federaţia Rusă. Acestă zonă este măcinată de conflcite. Sunt tensiuni serioase. UE vrea să aibă stabilitate. Vizita oficialilor are în vedere nu doar susţinerea RM, ci că acest parteneriat poate fi salvat. RM este un subiect care poate fi uşor ajutat. Este ţara ca re are 0,3 din economia UE. Avem suportul UE: trebuei să facem reforme sustenabile, combaterea corupţiei şi rezolvarea diferendului transnistrean. Ştiu experţi UE care spun că Moldova va avea mari probleme dacă diferendul transnistrean nu va fi soluţionat. La noi modelul cipriot nu mai merge. 

(UPDATE 21.41) Braghiş: Nu e adevărat că nu se face nimic. Aceste vizite sunt un rezultat al diplomaţiei moldoveneşti. În comparaţie cu alte ţări, ceea ce se întâmplă în RM este mult mai aproape europenilor. Nu cred că demnitarii UE vin să suţină AIE, deşi asta este şi o formă de susţinere. Ei au o adresare mai mult către cetăţenii RM decât către demnitarii RM. Sondajele demonstrează nişte lucruri nu prea clare. Anume aceste adresări către cetăţeni trebuie să ducă la ceea că cetăţenii să îşi revadă gândurile. Mai devreme sau mai târziu, în Moldova va fi organizat un referendum privind vectorul de dezvoltare. Nu există altă soluţie pentru că un sfat cu poporul este absolut necesar. Este una dintre condiţiile care trebuie implementate de către Chişinău. Noi putem face multe lucrurui fără, dar e mai bine să le facem "cu". Aceste lucruri se produc pentru şcolarizarea cetăţenilor. 

(UPDATE 21.39) Tulbure: Mingea este în terenul nostru, dar nu se întâmplă nimic. Este evident că reformele nu se produc în Moldova şi nu progresăm pe calea integrării. UE face eforturi enorme pentru a da start transformărilor anunţate prin programul Guvernului care nu s-au îndeplinit. Este o conjunctură internaţională fantastică, dar nu o putem folosi. UE îşi face datoria. Ce a făcut UE pentru noi, se prezenta drept succes al guvernări, la fel şi acum. Oficialii vor veni să ajute Moldova nu pentru că RM este privită ca piaţă, ci pentru că Moldova trebuie să fie unul dintre puţinele succese ale UE din ultimii ani, fiindcă UE nu are cu ce se lăuda. Moldova într-adevăr este liderul acestui proces pentru că este unica ţară care spune că vrea să intre în UE, dar nu face nimic pentru asta. Este tactica pruncului plângăreţ. 

(UPDATE 21.35) Ţurcanu: Moldova beneficiază de un sprijin pe care nu l-a mai avut în istoria sa. Poate doar la începutul anilor '90. Tot ce se întâmplă la nivelul politicii externe, diferă. Republica Moldova este privită acum aşa cum preşedintele Komorowsky a spus "o sursă de optimism". Mai multe se vor vedea pe parcurs. Vizita preşedintelui Poloniei nu este doar bilaterală, ci a avut mandat european. Mingea este în terenul nostru. Trebuie să se întâmple ce ea ce au vorbit oficialii europeni: reforma justiţiei şi eradicarea corupţiei. 

(21.30) La distanţa de doar două zile după plecarea comisarului european, Jose Manuel Barroso, în Moldova a venit preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.

Este deja a treia vizită a unui demnitar european de rang înalt în doar trei luni de zile. Republica Moldova n-a mai avut o conjuctură externă mai favorabilă decât în aceasta perioadă.

Se face în avans sau pentru meritele în implementarea reformelor, care sunt mai des observate de europeni, decât de cetăţeni, nu contează atât de mult. Contează că pentru prima dată oficialii europeni deschis vorbesc despre faptul că perspectiva europeană a Moldovei nu trebuie neapărat condiţionată de rezolvarea conflictului transnistrean. Unii experţi deja s-au grăbit să aplice varianta cipriotă în cazul ţării noastre.

Ar pune aceasta cruce pe rezolvarea conflictului transnistrean? Ce înseamnă vizitele europenilor din ultima perioadă? Va reuşi Moldova să facă faţa provocărilor? Şi cât de greu va fi de menţinut vectorul european?

În această seară de luni discutăm la Fabrika împreună cu:

- purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu

- fostul prim-ministru Dumitru Braghiş

- fostul reprezentat al Republicii Moldova în Consiliul Europei Alexei Tulbure

- analistul politic Igor Boţan

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu