Moldova va primi un împrumut de 46,5 milioane de dolari de la FMI, până la sfârşitul acestui an. Ţara noastră a înregistrat un progres remarcabil în reabilitarea sistemului bancar

Embed:

Moldova va primi un împrumut de 46,5 milioane de dolari de la Fondului Monetar Internațional în anul 2019. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, care a fost susţinută de către premierul Maia Sandu şi reprezentantul FMI, Ruben Atoyan

"Am convenit extinderea programului cu FMI până în martie 2020 ca să beneficiem de toată asistenţa macro-financiară. Am convenit asupra mai multor decizii ca să putem obţine aceste resurse.", a menţionat Maia Sandu. 

"Misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți în contextul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări a programului de reforme economice susținut prin acordul pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare și Mecanismului de finanţare extinsă. Acest acord se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de Directori Executivi. Subiectul dat ar putea fi dezbătut la ședința Consiliului de Directori Executivi al FMI în septembrie 2019", a spus Ruben Atoyan. 

Totodată, FMI a emis un comunicat de presă în care se vorbeşte despre succesul reformelor din sistemul bancar. Acestea au fost făcute de către Guvernul Filip. 

"Autoritățile au înregistrat un progres remarcabil în reabilitarea sistemului bancar. În rezultat, se atestă o îmbunătățire vizibilă a situației băncilor, avem o revigorare a creditării economiei și o reducere a cotei creditelor neperformante. S-a convenit că în perioada ce urmează va fi acordată prioritate finalizării reformelor în sectorul bancar, revigorării eforturilor de recuperare a activelor sustrase de pe urma fraudei bancare din 2014 și eliminării vulnerabilităților din sectorul financiar nebancar.", se spune în mesajul FMI.

Experţii internaţionali au remarcat şi acţiunile BNM. 

"Politica monetară trebuie să se axeze în continuare pe obiectivul menținerii stabilității prețurilor. În luna iunie Banca Națională a Moldovei a majorat într-o manieră adecvată rata de bază, ca răspuns la accentuarea presiunilor inflaționiste. BNM trebuie să fie pregătită să întreprindă măsuri suplimentare, așa încât să apropie inflația de ținta de 5 la sută. Strategia BNM de a permite o mai mare flexibilitate a ratei de schimb a monedei naționale - cu intervenții care se limitează doar la atenuarea volatilității excesive - va conduce la consolidarea credibilității regimului de țintire a inflației.", se menţionează în comunicatul de presă al instituţiei. 

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional condusă de Ruben Atoyan s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 26 iunie - 10 iulie 2019, pentru discuții cu autoritățile Republicii Moldova, în contextul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări a programului economic susținut de FMI. 

Publika.md aminteşte că în perioada când premierul Maia Sandu nu se afla la guvernare, aceasta a cerut de mai multe ori ca FMI să nu acorde finanţare pentru Republica Moldova. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu