Moldova va primi două milioane de euro din partea Germaniei pentru infrastructură socială şi eficienţă energetică. Ce localități vor fi vizate

Embed:
Moldova va primi un grant de două milioane de euro din partea Guvernului Germaniei. Banii vor fi utilizaţi pentru îmbunătățirea infrastructurii sociale şi proiecte de eficienţă energetică în mediul rural. Renovarea instituţiilor de învăţământ, reparaţia străzilor, construcţia apeductelor şi staţiilor de epurare sunt câteva dintre proiectele eligibile pentru finanţare.

"În cea de-a treia etapă noi sperăm să avem în jur de opt proiecte în calităţile urbane mici şi în jur de 12-14 proiecte în localităţi rurale. Cei care vor fi cei mai conştiincioşi, cei mai promţi în a răspunde şi în a întruni criteriile vor fi cei care vor câştiga aceaste finanţări", a declarat Mircea Eșanu, director executiv Fondul de Investiţii Sociale.

În cazul oraşelor, cererile de finanţare vor putea avea bugete de până la 150 de mii de euro, din care 30 la sută din cheltuieli sunt pe seama autorităţilor locale. În sate se alocă până la 75 de mii de euro, cu o contribuţie proprie de 15 la sută.

"Suntem coniteresaţi să aplicăm şi la acest proiect KFW cu susţinerea GIZ-ului. Iniţial avem nevoie de un proiect în valoare de două milioane jumătate de lei pentru eficienţa energetică la parc. Iluminat public cu sistem de supraveghere video, cu staţie meteorologică, cu panouri solare", a menționat Grigore Robu, primarul oraşului Nisporeni.

Un astfel de proiect, care a avut un buget de peste două milioane de lei, a fost implementat anterior în oraşul Edineţ. Banii au fost folosiţi la pavarea trotuarelor şi pistelor pentru bicilişti, dar şi la iluminarea stradală cu led-uri.

"Vrem ca, până în anul 2019, cinci procente din populaţia Edineţului să treacă la biciclete, ca să reducem emisia de gaze toxice", a zis Constantin Cojocaru, primarul oraşului Edineţ.

"Sunt foarte multe sate care au beneficiat de acest grant, dar, desigur, este nevoie de mai mult. Astfel încât şcolile şi grădiniţele să fie renovate, străzile să fie reparate şi să fie construite sisteme de canalizare şi aprovizionare cu apă", a spus Julia Monar, ambasadorul Germaniei în Moldova.

La sfârşitul săptămânii viitoare în Monitorul Oficial va fi publicat anunţul despre lansarea a Programului "Infrastructură Socială şi Eficienţă Energetică", iar toţi cei interesaţi vor trebui să depună dosarele până în data de 2 mai. Proiectul este implementat de Fondul de Investiţii Sociale dn Moldova şi finanţat de Ministerul de Dezvoltare şi Cooperare Economică al Republicii Federale Germane, prin intermediul Băncii pentru Dezvoltare KFW.

Anterior, ţara noastră a beneficiat de un grant de zece milioane de euro, în cadrul căruia peste 200 de localităţi şi-au îmbunătăţit condiţiile de viaţă.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu