Moldova va beneficia de mai multe proiecte în domeniul economic, investiţional şi turistic

Embed:

Moldova va beneficia de mai multe proiecte în domeniul economic, investiţional sau turistic puse pe roate cu suportul statului american Carolina de Nord. Mesajul a fost transmis în cadrul şedinţei aniversare, care s-a desfăşurat la Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia celor 20 de ani de parteneriat între cele două state. Ministrul Tudor Ulianovschi și secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall şi-au spus ferm că relaţia de prietenie este una solidă şi aşa se va menţine.

Tudor Ulianovschi a subliniat că, pe parcursul celor două decenii de parteneriat, Moldova a beneficiat de aproximativ o mie de vizite ale delegaţiilor Carolinei de Nord şi au fost implementate numeroase proiecte.

" Contăm foarte mult că în cadrul discuţiilor de astăzi se pune accent şi pe domeniul economic, investiţional şi turistic, fiindcă dorim mai mulţi turişti, mai multe investiţii americane în economia Republicii Moldova. În special cred că domeniul agricol poate fi unul de perspectivă, deja au fost mai multe discuţii pe acest palier", a spus ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

La rândul său, Elaine Marshall a reconfirmat că autoritățile din Carolina de Nord îşi doresc să extindă cooperarea cu Moldova. Astfel, va fi reînnoit Memorandumul de colaborare semnat încă în 1999.

"Noi chiar nu avem nevoie de o bucată de hârtie care să ne spună că suntem prieteni, dar e plăcut să existe o semnătură pentru a o oficializa şi pentru următorii ani. Relaţia noastră este adâncă, este reciprocă şi cred că este permanentă. Suntem prieteni şi avem o relaţie bazată pe încredere", a spus secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a specificat că cetăţenii sunt principalii beneficiari ai relaţiei durabile dintre Moldova şi Carolina de Nord.

"Ambasada Statelor Unite a învestiti în Republica Moldova atât de multe resurse financiare şi tehnice pentru că avem atât de multă încredere în potenţialul relaţiilor noastre bilaterale", a spus ambasadorul SUA în Moldova, Derek Hogan.

Prin intermediul parteneriatului dintre Carolina de Nord şi Republica Moldova au fost renovate şi dotate mai multe instituţii de învăţământ, spitale şi orfelinate, iar tineri din familii social-vulnerabile au beneficiat de burse de studii. La fel, au fost implementate diferite proiecte educaționale în domeniul farmaceuticii, stomatologiei și asistenței medicale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu