Moldova va avea o lege privind aplicarea sancţiunilor internaţionale. Ce prevederi are documentul

Embed:

Autorităţile Moldovei vor adopta o lege privind aplicarea sancţiunilor internaţionale. Documentul a fost elaborat de Ministerul de Externe şi urmează a fi remis Parlamentului pentru examinare. În prezent, ţara noastră poate aplica măsuri restrictive în baza rezoluţiilor şi deciziilor organizaţiilor internaţionale, inclusiv ONU şi Consiliul Uniunii Europene.

Proiectul de lege prevede o listă de acţiuni restrictive pe care Moldova le va putea aplica în raport cu alte state sau persoane. Printre acestea, ruperea relaţiilor diplomatice, denunţarea tratatelor bilaterale şi anularea vizitelor oficiale. 

De asemenea, ţara noastră va putea suspenda relaţiile economice sau impune restricţii la import şi export. Alte măsuri prevăd instituirea restricţiilor de survolare a teritoriului naţional, dar şi restricţii de intrare pe teritoriul ţării.

Unii deputaţi susţin că iniţiativa este îndrăzneaţă şi binevenită.

"Este nevoie de un astfel de proiect, fiindcă reglementează situaţia nouă care a apărut în regiunea noastră şi mă refer la războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Din punctul meu de vedere ar denota un fel de curaj diplomatic din partea Republicii Moldova", a declarat preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă, Ana Guţu.

La rândul lor, analiştii politici atenţionează că adoptarea unei astfel de legi implică şi riscuri.

"Riscurile sunt preponderent politice. Atunci când un stat se ambiţionează să impună aceste sancţiuni el va suporta inevitabil şi reacţii adverse. Legea ar trebui să prevadă clar când se poate de recurs la aceste acţiuni sau nu se poate", a precizat analistul politic Corneliu Ciurea.

Documentul stabileşte că Moldova se poate alinia şi la restricţiile aplicate de către Uniunea Europeană sau alte organizaţii internaţionale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu